Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Brezilya'da korona virüs hastalarıyla ilgili korkutan gelişmeler yaşanıyor. Ülkede anestezi ve yatıştırıcı ilaçların temininde yaşanan sıkıntı nedeniyle hastaların narkozsuz şekilde entübe edildiği bildirildi.

Korona virüs salgını dünya genelinde sağlık sistemlerinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Dünyada korona virüs salgınının en fazla yıkıma neden olduğu Brezilya'da tabut ve mezarlık krizinin ardından anestezi ilaçları konusunda kriz yaşanıyor. 

AA'da yer alan habere göre yeni tip korona virüs ( Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden Brezilya'da, hastanelerde solunum cihazına bağlanan ağır hastalar için kullanılan anestezi ve yatıştırıcı ilaçların temininde sıkıntı yaşandığı bildirildi. 

HASTALAR YATAKLARA BAĞLANIYOR İDDİASI

Hastanelerdeki entübe hasta sayısı artarken "Sağlık çalışanlarının az miktardaki ilacı tedbirli kullanmak için seyrelttiği, kas gevşetici gibi ikame ilaçlar kullandığı, bazı durumlarda hastaların yataklara bağlandığı" iddia ediliyor.

"KASLARINI GECŞETİYORUZ AMA YATIŞTIRICI KULLANMIYORUZ" 

Başkent Rio de Janeiro'daki Albert Schweitzer Bölge Hastanesinden adını açıklanmasını istemeyen bir doktor, ellerindeki stoklar tükendiğinden entübe hastaları kas gevşeticiler kullanarak cihazlara bağladıklarını belirterek "Prosedürün daha kolay olması için kaslarını gevşetiyoruz ama yatıştırıcı kullanamıyoruz. Bazıları konuşmaya çalışıyor, direniyor. Bilinçleri açık oluyor." ifadelerini kullandı.

Rio şehri basın ofisinden yapılan açıklamada, küresel piyasada yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle stok problemlerinin yaşandığı, sağlık bakımını aksatmamak için ikame ilaçlara başvurulduğu belirtildi.

Yerel basında Rio'daki başka hastanelerde de benzer sıkıntıların yaşandığı, yakınları hastanelerde tedavi gören kişilerin sakinleştirici ilaçlar bulmaya çalıştığına dair haberler de yer aldı.

"DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Sorunun başka eyaletlerde baş göstermeye başladığının işaretleri görülüyor. Sao Paolo eyaleti Sağlık Bakanı Jean Carlo Gorinchteyn, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, 640'tan fazla hastanenin kapasitesinin sınıra dayandığını ve ileriki günlerde ilaç sıkıntısı yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

Gorinchteyn, "Federal hükümetin desteğine ihtiyacımız var. Bu, yalnızca Sao Paolo için değil, tüm ülke için elzem." ifadelerini kullanmıştı.

9 KEZ ACİL TALEPTE BULUNULDU

Eyalet yetkilileri, Federal Sağlık Bakanlığına son 40 günde entübasyon ilaçları için 9 kez acil talepte bulunurken bakanlığın sağladığı ilaçların ancak aylık ihtiyacın yüzde 6'sına yanıt verebildiği kaydedildi.

Geçen ay göreve başlayan Federal Sağlık Bakanı Marcelo Queiroga, önceki gün yaptığı açıklamada, Pan Amerikan Sağlık Örgütünün desteğiyle yatıştırıcı ilaçların 10 gün içinde Brezilya'ya ulaşacağını duyurmuştu.

Queiroga, ilaçların uluslararası piyasadan tedariki için de iki ayrı girişimin sürdürüldüğü bilgisini paylaşmıştı.

Son bir haftada Kovid-19 nedeniyle günde ortalama 3 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği Brezilya, "dünyada günlük olarak en fazla virüse bağlı ölümün görüldüğü ülke" olarak öne çıkıyor.