Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Vatan Partisi Genel Bakanı Doğu Perinçek, Barzani’ye yakın Rudaw’a dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Vatan Partisi Genel Bakanı Doğu Perinçek,  Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakın Rudaw’a dikkat çeken bir röportaj verdi.

“ÖCALAN ÇIKIP SİLAHLARI BIRAKIN DİYEBİLİR”

Hükümete yakın söylemleriyle dikkat çeken Doğu Perinçek, "Öcalan dışarıda olsaydı ne değişirdi, kanatiniz nedir” sorusuna verdiği yanıtta “Onun yapabileceği birşey yok ki. Ama bundan sonra ne olur, şunu da bekliyorum, bir müddet sonra Öcalan Türk devletinin, MİT’in emriyle çıkıp silahları bırakın da der. Dedirtirler ona yani” iddiasında bulundu.

"KÜRT MESELESİNİ ÇÖZDÜK"

Rudaw’dan Rawin Sterk’e konuşan Perinçek "Kendinizi demokratik bir Türkiye’de hissediyor musunuz?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: 

"Özgürleşen bir Türkiye’de, Amerika’dan bağımsızlaşan bir Türkiye’de hissediyorum. Ben özgürlüğü Türkiye’nin özgürlük meselesinin Amerika’dan kurtulmasıyla mümkün olacağını düşünüyorum. Çünkü arkada kalan dönemde özgürlükleri yok eden 12 Mart, 12 Eylül, 15-16 Temmuz darbeleri hep Amerika’dan geldi.Türkiye 1945’ten sonra Amerika’nın denetlediği bir döneme girdi.

Dünya çapında özgürlüklere düşman olan ABD idi. Onun için Amerika’dan özgürleşme Türkiye’de bireylerin, insanlarında özgürleşmesi anlamına gelir. Kürt meselesi açısından ele alırsak, büyük oranda Kürt meselesini biz demokratik haklar açısından çözdük. Yani haksızlıklar, baskı ve eşitsizliklere karşı en önde savaşanlardan biriyim."

"KÜRTLERİN TALEBİ YOK"

"60’lar sonrası, 70 ve belki 80’ne kadar Kürtler için bağımsızlıktan da bahseden bir hattınız var. Yayın organlarınız ve söyleminizin tamamına bakıldığında..." sorusu yöneltilen Perinçek "Bağımsızlığı biz hiçbir zaman savunmadık ama şunu savunduk. Biz onların kendi iradelerine saygılıyız. Ama onların ayrılmasını hiçbir zaman savunmadık istemedik. Onu çok açık söyleyeyim. Türkiye’de Kürtlerin de böyle bir talebi yok. Onlarda bu talep olmadan savunmak nasıl olsun. Gönüllü bir beraberlikten yanayız. Dayatılan değil. O beraberlik zaten var" dedi. 

MHP GENEL BAŞKANI...

"MHP Genel Başkanı olmak şereftir" sözleri sorulan Perinçek şöyle cevap verdi: 

"Hayır ben Vatan Partisi genel başkanıyım. Orada MHP aleyhine bana farklı birşey söyletmeye çalıştılar. MHP faşisttir falan gibi. Siz bu gidişle MHP’nin başkanı olursunuz dedi. MHP şu an AK Partiyle birlikte Amerika’ya karşı direnen bir çizgide ben onun aleyhine laf söylemem. Çünkü aynı cephedeyiz. Ben şu anda diyelim bölgemizde Amerika’ya karşı direnen hiçbir güç aleyhine birşey söylemem. MHP’nin kendi genel başkanı var. Vatan partisi farklı. Ama MHP, AK Parti şimdi Amerika’ya karşı direnme cephesinde. Ben laf söylemem."

SURİYE'DE SON DURUM

Suriye savaşı hakkındaki görüşleri sorulan Perinçek, Türkiye'nin radikal gruplarla işbirliği yapmasını desteklemediğini belirterek şu şekilde konuştu: 

"Türkiye’nin bölgedeki hiçbir şekilde terör örgütleriyle işbirliği yapmasını ve onları kullanmasını istemem kabul etmem. Dün Suriye savaşının 10. yılıydı. Biz hiçbir şekilde Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesinde falan roller almasını doğru bulmadık. Emevi Camii'inde namaz gibi söylemler ortaya atıldı. Dedik ki Emevi Camisi'ne tankla girilmez, postalla girilmez, tüfekle girilmez, saygıyla girilir orada namaz kılınır. Onlara hep karşı çıktık."

"BARZANİ DEĞERLİ İNSAN"

IKBY ile Türkiye'nin ilişkilerine değinen Perinçek şöyle devam etti: 

"Herkesin batı ile ilişkileri var ama batıya dayanarak batıya yaslanarak hele Amerika batı demeyelim de Amerika burada önemli. Amerika’ya yaslanarak ve Amerika’ya güvenerek bir şeyler kazanma çizgisi felaket getirir. Bakın arkamızda bu konu da çok önemli dersler de var. Özellikle Barzani’nin. Değerli bir insandır Barzani. Barzani’nin de çok önemli dersleri var. Yani o ne zaman Amerika ile işbirliği yaptıysa felaketle sonuçlandı. Ona kan ve gözyaşı getirdi yani bölgede bölücülük yapmaya kalktığınız zaman ne oluyor bir nevi hain damgası yiyorsunuz yani diğer mazlumlara sonuç itibariyle bölgedeki Türklerde Kürtlerde, Araplarda, Farslarda bütün bölge halkları mazlum halklar. Bu mazlum bunların birbirlerine ihanet etmemesi lazım birbirlerine arkadan hançer saplamaması lazım. Bu kültür zaten hem islamiyetten alıyoruz hem mazlum olmaktan alıyoruz, hem mertlikten alıyoruz."

IKBY'nin bağımsızlık  referandumunda yüksek bir evet oyu çıktığı hatırlatılan Perinçek "Evet ama bakın o da bir yanlıştı. Oradan bak olmadı yürümedi gördünüz onu Amerika ve İsrail tezgahladı ve yürümedi" ifadelerini kullandı.

SAYGI GÖSTERİRİZ

Irak'ın IKBY'nin olası bağımsızlığını tanıması hakkında görüşleri sorulan Perinçek sözlerini şöyle tamamladı: 

"Yani ben öyle bir ihtimal görmüyorum. Sonuç itibariyle ayrılıkçılık bölgede iyi sonuçlar getirmez. Ama her ülke kendi kaderini çizer. Öyle bir şey yaparlarsa ki ben hiçbir ihtimal görmüyorum. Ama yaparlarsa yaparlar biz bunun yanlış olduğunu söyleriz ama buna karşı sonuç itibariyle o ülke öyle bir gelecek çizmiş ona da biz saygı gösteririz."