SGK, vaka sayıları artış eğilimine girince, özel hastanelerdeki koronavirüs tedavisi için yeni bir ödeme modeli çıkardı. Buna göre özel hastaneler, PCR testi sonucu pozitif çıkan hastayı tedavi ederse, devletten salgın tedavisi ücreti alabilecek.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, özel hastanelerin salgının başında işin içine dahil edildiğini ancak vaka sayıları azalınca ödemelerin durdurulduğunu kaydetti.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Bahat, “Ödemeler durdurulduktan sonra standart hasta ödemelerine dönüldü. Yani SGK diğer hastalara ödediği kadar parayı özel hastanelere ödemeye başladı. Özel hastaneler, hastalardan daha çok para talep etmek durumunda kaldı ve hastalar daha çok kamuya yöneldiler.

Devlet hastanelerinde bir yoğunluk oluşacağından endişe edilmiş olmalı ki koronavirüs için ödemeler yeniden güncelendi.

Ancak bugünkü ödeme modelinde PCR pozitifliği baz alındı. Daha önce klinik ve tomografiyle de tedaviye başlanabiliyordu. Koronavirüs yoğun bakım hastalarına da benzer ödeme yapılıyordu. Ancak burada asıl problem şu, PCR ancak hastaların yüzde 60’ına doğru teşhis koyuyor.

PCR’ı negatif ama akciğeri tutulmuş hasta sayısı oldukça fazla. Yine de SGK’nın bu ödemeleri tekrar getirmiş olmasından dolayı memnunuz. Bu özel sektörün işin içine daha gönüllü katılmasına katkı sağlayabilir, vatandaş memnuniyeti de artar.” dedi. 

SGK, koronavirüs salgını başında özel hastanelere ayrı bir ödeme modeli çıkarmış, yoğun bakımlar için de fiyat güncellemesi yapmıştı.

Ancak vaka sayıları azalmaya başlayınca özel hastanelere ayrılan ödenek kesilmiş, Koronavirüs için vatandaşlar sadece devlet hastanelerine yönlendirilmişti.