Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz bugün kılınacak. 

Saat 11.50: Erdoğan, Ayasofya Camii'nin açılışı için Kısıklı'daki konutundan hareket etti.

Saat 11.30: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Ayasofya Camii'nde kılınacak namaz nedeniyle oluşan izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferlerinin durdurulduğunu, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldığını açıkladı.

Saat 11.00: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 11:00 civarında Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması sebebiyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

8:24 - İstanbul Valisi Ayasofya'nın içinden fotoğraf paylaştı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü. Paylaşımına bir de not düşen Vali Yerlikaya, “Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor görevli kardeşlerime başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

TARİHİ GÜN

Ayasofya 86 yıl sonra bugün yeniden ibadete açılıyor. Ayasofya, tarihi gün için hazırlıklarını tamamladı. Ayasofya'da bugün kılınacak namaz öncesi gece saatlerinde güvenlik önemleri kapsamında camii önü ve çevresinden uzaklaştırılan vatandaşlar, geceyi caminin çevresinde geçirdi.

Danıştay'ın kararının ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hazırlıklar ile güvenlik önlemleri kapsamında vatandaş girişine kapatıldı.