Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan uyarıları görmezden gelerek diğer simit satıcılarının kazancını engelleyen Burhan D., sosyal medya hesabından çektiği video ile gündem yaratmaya çalıştı. Burhan D.’nin görüntülerini bazı haber siteleri ve sosyal medya hesapları da paylaşarak Kuşadası Belediyesi hakkında algı yaratmaya çalıştı. Ancak yapılan araştırmada olayın arkasından ‘duygu istismarı’ çıktı.

Gelir dağılımını eşitlemek için dönüşümlü sisteme geçildi

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde göreve gelen Ömer Günel’in adaletli bir kent hedefi doğrultusunda uygulamaya koyduğu ‘ring’ sistemi, Kuşadası’nda faaliyet gösteren tüm simit satıcıları tarafından kabul gördü. Yeni sisteme göre, ilçe genelinde simit satan 12 esnaf ring sistemine dahil edildi. İnsan geçişinin az olduğu yer ile kalabalık mevkide satış yapan satıcıların arasındaki gelir dağılımını eşitlemek için simit satıcıları belirlenen noktalarda 1’er haftalık periyodlarla çalışmaya başladı.

Herkes sisteme dahil oldu, o istemedi

Kuşadası Belediyesi tarafından uygulamaya konan sisteme tüm simit satıcıları dahil oldu. Ancak Şevki Hasırcı Meydanı’nda tezgahı bulunan Burhan D.ise sisteme katılmayarak Şevki Hasırcı Meydanı’nda kalmaya devam etti.

Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan uyarıları görmezden gelen Burhan D., sabit olan satış noktalarına tezgahını koyabileceği yönündeki teklifi de kabul etmedi. Bunun üzerine Kuşadası Belediyesi ekipleri tarafından gerekli işlemler başlatıldı.

Vatandaş tepki gösterdi

Kuşadası Belediyesi tarafından uygulamaya konan ring sisteminden bilgisi olan bazı haber sitelerinin de algı yaratmak için yaptığı haberler vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Kuşadası’nda herkesin kurallara uyması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Resmen insanların duygularını istismar ettiler. Yazıklar olsun. Herkes dönüşümlü olarak çalışıyor, bu arkadaş da çalışsın. Yeni sistemden haberi olmayan vatandaşları kandırmışlar” ifadeleriyle yaşananlara tepki gösterdi.