18 yıllık iktidarı boyunca çocuklarla evlenenlerin cezalandırılmasını engellemek için sürekli girişimde bulunan AKP, bir kez daha harekete geçti.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Yaklaşık 105 bin adli suçlunun cezaevlerinden salıverilmesine imkan tanıyan düzenlemeyi hayata geçiren AKP, "tabandan gelen baskı" iddiasıyla çocuk istismarcılarını "evlilik" şartıyla affetmeye hazırlanıyor. İki hafta önce iktidar partisi, Meclis'te muhalefet milletvekilleri ile yaptığı görüşmelerde teklifin infazla ilgili düzenleme içine alınmasını önerdi. AKP, tepkiler üzerine infaz düzenlemesinin yasalaşmasının riske girmemesi için geri adım attı. Ancak infaz düzenlemesinin kabul edildiği akşam teklif yeniden gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, Saray'ın "kesinlikle yasalaşsın" talimatı verdiği ve infaz düzenlemesinin görüşmeleri sırasında "beklemeye" alınan teklif, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'a geçici madde eklenmesini öngörüyor. Bu teklife göre, suç tarihinde 14 yaşını tamamlayan çocukla evlenenler aralarındaki yaş farkının 15'ten büyük olmaması durumunda bir kereliğine affedilecek. İstismara yardım suçlamasıyla yargılanan ebeveynlerle ilgili davalar da düşecek. Ceza, evliliğin beş yıl içinde son bulması durumunda yeniden uygulanacak ancak beş yılı aşan evliliklerde hüküm tamamen ortadan kalkacak.

MECLİS’TE DİLE GETİRDİ

AKP, teklife yönelik hazırlıkları resmen geçen hafta TBMM kürsüsünden duyurdu. AKP'li İzmir Milletvekili Cemal Bekle, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kendisine bu konuda çok sayıda telefon geldiğini iddia etti. Bekle, "İnsanlar beni arayarak, 'Çocuklarımızın babasız geçirdiği en güzel zamanları bize kim verecek?' diye soruyorlar. Akran evliliği konusunda Meclis'in ortak aklını bir kere daha hayata geçirmeliyiz" dedi.

TEKLİFE KARŞI ÇIKTIK

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Murat Emir, "Geçen hafta böyle bir teklifle karşımıza çıktılar. Kendilerine akıllarından bile geçirmemeleri gerektiğini, böyle bir teklifin gelmesi durumunda şiddetle karşı çıkacağımızı ilettik" dedi.

CHP'li Mahmut Tanal da yaklaşık iki haftadır iktidarın bu konuda nabız yokladığını ancak kendilerinin tepki göstermesi sonucu infaz görüşmeleri sırasında düzenlemenin rafa kaldırıldığını ifade etti.

KADIN DERNEKLERİ DE TEPKİLİ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu da yaptığı açıklama ile tepkisini dle getirdi. AKP'nin yıllardır bu düzenlemeyi hayata geçirmek istediği ifade edilen açıklamada, "18 yaşının altındaki herkes çocuktur. Bu yüzden insan olan herkes bu teklife karşı çıkmalıdır. Çocuk ve tecavüz asla yan yana gelmeyecek kelimelerdir. Erken yaş evliliği çocuk sömürüsünün yansımasıdır. Bu teklifi hazırlayanlar içinde umarız kadın vekil yoktur ve umarız iktidar partisinin kadın vekilleri dik duruş sergilerler. Biz teklifin tam karşısında olacağız" ifadelerine yer verildi.

BUNUN ADI ÇOCUK SÖMÜRÜSÜ

AKP’nin çocuk evliliklerin önünü açacak düzenleme hazırlığına hukukçular da tepki gösterdi. Antalya Baro Başkanı, avukat Polat Balkan, iktidarın bu girişiminin çocuk sömürüsü anlamına geldiğini bildirdi ve “Asla bu yola başvurulmamalı” dedi.

18 yaşını doldurmamış herkesin çocuk olduğunu, istismarcılar için yapılacak bu düzenlemenin telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını bildiren Antalya Baro Başkanı Balkan, “Çocukların kendilerini istismar edenlerle evlendirilmeleri ve evlilik şartıyla istismarcıların affedilmesi bir çocuk sömürüsüdür. Bu durum, çocuğun üstün yararına aykırıdır, çocuk haklarının da yok sayılmasıdır. Bunun düşünülmesi bile adaletsizdir, hukuksuzdur, gayrimeşrudur, vicdansızlıktır. Çocuk istismarı yasayla meşrulaştırılamaz. Çocuk istismarının affı olmaz. Akıllarından bile geçirmesinler” ifadelerini kullandı.