Korona virüs nedeniyle dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan önlemler salgının önlenebilmesi için üst seviyeye çıkarıldı. Gerekli olmadığı takdirde evlerde kalınmasının hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, 30 büyükşehiri kapsayan önlemleri hayata geçirdi.

Korona virüs salgınına Türkiye'den daha önce yakalanan ülkeler, (İtalya ve İspanya) özellikle salgının başladığı ilk günden itibaren düşük sayılarla boğuştu. Ta ki, 18'inci günü geçene kadar. Salgının 18'inci gününden sonraki 2-3 günde vaka ve ölüm oranlarında çok büyük artışlar yaşandı. Her iki ülke de bir anda cehennemi yaşamaya başladı.

Bakan Koca'dan "48 saat evden çıkmayın" çağrısı

İtalya, İspanya ve diğer ülkelerin virüs yayılım hızlarının incelenmesinden yola çıkarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bugün bir çağrı yaptı ve 48 saat evlerden çıkılmamasını istedi. Koca mesajında, "Ülken için, Sevdiklerin için, Kendin için, Devletine destek ol. #48SaatHiçÇıkma" ifadesini kullandı.

En kötüsüne hazırlıklı olun

İnfeksiyon uzmanları, virüs yayılmaya başladıktan sonraki iki haftanın sakin geçirildiğini ancak inkübasyon (kuluçka) döneminin tamamlanmasının ardından pozitif vakalarda yaşanan artışın önlenebilmesi için çok ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Önümüzdeki 48 saat en kritik zaman olarak belirlenirken, devamındaki 10 gün de virüsün bulaşma ihtimalinin en yüksek görüldüğü günler. 28 Mart (bugün) ile 7 Nisan tarihleri arasında virüsün yayılım hızı en üst seviyeye çıkacak. Bunun sebebi de virüsü bünyesinde taşıyan insanların kulukça süresini bitirmiş, ve yaymaya başlamış olması.

Korkutan tablo

Aşağıdaki tabloda, korona virüsün yayılma hızı yer alıyor. Kırmızı çizgi Türkiye, mavi çizgi İtalya, sarı çizgi ise İspanya'yı gösteriyor. Salgının ilk başladığı gün İtalya ve İspanya'da 15 Şubat olarak kabul ediliyor. İlk vakalar o gün ortaya çıktı. Türkiye ise iki ülkeden farklı şekilde ilk vakayı 10 Mart'ta tespit etti. Virüsün yayılma hızı aşağıdaki tablodan net olarak görülebiliyor.