Koronavirüs salgını, AKP iktidarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na bonkörce aktardığı kamu kaynaklarından sağlık hizmetlerinin hak ettiği payı alamamasının ağır sonuçlarını göstermeye başladı. Başta hekim eksikliği olmak üzere salgının sağlık sektöründe iflasa yol açacağı kaygıları yaşanırken dikkatler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dev personel ordusuna yoğunlaştı. Koronavirüse karşı, ‘ dua seferberliği’ başlatan Diyanet’in istihdam ettiği personel sayısı 11 yılda 47 bin artarak 130 bine yaklaştı. Diyanet’in toplam personel sayısı, 101 bin 116 olduğu bildirilen Sağlık Bakanlığı’na bağlı hekim sayısını da geride bıraktı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, koronavirüs salgının son bulması ve hastaların sağlığına kavuşması için yatsı ezanı sonrasında tüm camilerden dua edileceğini duyurması ise tepki çekti. Erbaş’ın dua seferberliği başlatılmasını önerdiği sosyal medya paylaşımının altına, “İşimiz duaya mı kaldı? Bütçenizle evlerin faturalarını ödeyin, ekmeği olmayanlara yardım edin” yorumları yazıldı.

KRİZ, DİYANET’E UĞRAMADI

2019 yılında 10,2 milyar TL harcayan idare, bu paranın yüzde 82’sini ‘Personel gideri’ kalemine yazdı. Temsil ve tanıtım için 2019’da 2 milyon TL harcayan kurumun, ‘Tüketime yönelik mal ve malzeme alımı’ gideri ise 188 milyon TL oldu.

DOKTOR BAŞINA 498 KİŞİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre, 1 Ocak 2020 itibarıyla Türkiye’de toplam 164 bin 594 doktor bulunuyor. Doktorların yüzde 61,4’ü Sağlık Bakanlığı’nda, yüzde 20,4’ü üniversitelerde, yüzde 18,2’si ise özel sektörde çalışıyor. Verilere göre, 101 bin 116 doktor, bakanlığa bağlı hastanelerde görev yapıyor. Türkiye’de bir doktor başına 498,2 kişi düşüyor. Bu sayının OECD ülkelerinde ortalama 341,3 olduğu biliniyor. Kaynak : BirGün