Koronavirüs salgını yaşamı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında, yurt genelindeki icra ve iflas takipleri Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile 30 Nisan'a kadar durdurulmuştu.

Bu kapsamda maaşına haciz konulanlar durumlarının ne olacağını merak ediyordu. Arabulucu Avukat Cevat Kazma'ya göre, bu süreçten daha önce maaşlara konulan hacizler kaldırılmaz, işlemeye devam eder. Ancak mevcut durumda İcra İflas Daireleri işlem yapmayacağı için, şu anda maaşlara yeni bir haciz işlemi uygulanamaz. 

Ayrıca, haciz konmuş olsa bile haciz işlemlerine devam edilemez. Örneğin, gayrimenkulleri satışa çıkaramaz, araçlara yakalama kararı çıkarılamaz ve yapılmış olan icra takiplerine de yasal itiraz ve dava sürelerinin tümü durduruldu.

2019 yılının son günlerinde yaklaşık 5 milyon yurttaşa e-haciz uygulandı. Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz yapıldı.

Özellikle geçim sıkıntısı yaşayan ve maaşlarının tamamına bloke konan yurttaşlar büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bilindiği üzere e-haciz ugulamasında maaşın veya bankada bulunan paranın tamanına bloke konuyor. Bloke yüzünden yurttaşlar hiçbir ödemelerini yapamazken bu büyük sorun çeşitli platformlarda dillendirildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, e-haciz uygulaması ile borcu olan milyonlarca kişinin banka hesaplarına el konulması ile oluşan mağduriyetlere dikkat çekmişti.

Gürer, “Esnaf, çiftçi, kredi borcu olan öğrenci borç kıskacıyla icralıktır. Emekli, engelli, işçi, memur geçim sıkıntısı içindedir. Dar gelirlerin yanında işsizler de perişandır. Bu konularla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın ekonomi kötüye gittikçe kimden ne koparırım anlayışıyla alacakların tahsilinde sınır tanımamasına tepki göstererek, “Zam üstüne zam yetmez gibi kredi, vergi ve prim borcu dolayısıyla milyonlarva kişinin banka hesaplarının bloke edildiği ifade edilmektedir, e-haciz uygulamasıyla tebliğler vatandaşa ulaşmadan varlıklarına el konulduğu belirtilmektedir. Niğde'den esnaf arıyor: "Borcumdan dolayı varlığımı bloke etmişler, varlığım borcumdan fazla, ama elimi kolumu bağladılar, diyor” demişti.

Koronavirüs günlerinde milyonyarca yurttaş gelir kaybına uğrarken şimdi de maaşlarına ve banka hesaplarına konulan bloke sorunuyla karşı karşıya... Yurttaşlar birçok platformdan seslerini duyurmak için çaba harcıyor, Cimer'e başvurularda bulunuyor.