Jeotermal enerji santrallerinden yapılan ölçümlerin normal değerlerde olduğunu söyleyen ve jeotermal tesislerin Aydın’a zararı olmadığını öne süren Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e vatandaşlar büyük tepki gösterdi.

‘Verim düştü, yağlarımızın asitleri yükseldi’

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in açıklamaları tarımla ilgilenen vatandaşları kızdırdı. Yaşadıkları sıkıntıları aktaran vatandaşlar, “Verimler düştü. Zeytinimizde 7-8 asit çıkmaya başladı. Önceden de aynı köyde yaşıyorduk, şimdi başka bir yerde değiliz. Şimdi niye böyle oldu? Diyorlar ki, onun zararı yok. Tamam, zararı yoksa neden ağaçlarımız kuruyor, neden kanser vakaları çoğaldı? O kokudan nasıl rahatsız oluyoruz, geceleri salıyorlar inanın burunlarımızı kapatıyoruz. Neymiş çöplükte plastik yangını çıkmış. 3-5 gün önce yine her tarafı sardı koku, o da mı çöplükteki yangındı? Hepsi yalan” dedi.

‘Bizim köyümüz bitti’

Haber Aydın’a konuşan bir diğer vatandaş ise ektikleri ürünlerden randıman alamadıklarını açıkladı. Jeotermalin zararsız olduğunu söyleyenlerin ceplerini doldurduğunu öne süren yaşlı kadın, “2-3 dönüm yerimiz var. Başka yerimiz yok. 18 aydan beri burada bekliyoruz. Çocuklarımıza acıyorum. Ben yaşımı aldım. Biber ekiyoruz, kuruyor. Patlıcan ekiyoruz, dökmüyorlar. Bu ne olacak böyle? Bizim köy bitti” dedi.

‘Biz çocuk değiliz’

Jeotermal tesislerden çevreye yayılan gazların zararlı olduğunu söyleyen vatandaş ise, “Biz çocuk değiliz. Biz kendimiz bizzat her yeri gezdik. Ağaçların kuruduğu gördük, insanları dinledik. Biz o kadar uzak olduğumuz halde bizi kokusu rahatsız ediyor. Gece yarısı salıyorlar, kokusundan duramıyorsun. Çoğunlukla yağmurlu havalarda salıyorlar. Nefes alamıyorsun. Yağmur yağdığında ağaçların yaprakları büzüşüyor. Asit yağıyor resmen. Onlara göre hiçbir zararı yok. Bize göre çok zararı var. 3-5 kadın çıkıyor vır vır konuşuyor diyorlar. Benim toprağım zehirlendikten sonra ben nerde yaşayacağım? Benim çocuklarımın, torunlarımın geleceği için. Onlar bana demeyecek mi, niye bir şeyler yapmadınız topraklarımız yok oldu diye” şeklinde konuştu.

‘Kendi dediklerini kulakları duymuyor’

Jeotermalin zararsız olduğunu söyleyenlere büyük tepki gösteren bir diğer vatandaş ise, köylerinde kanser vakalarının arttığını söyledi. Jeotermalin çevreye etkilerini aktaran vatandaş, “Onlar kendi dediklerini kulakları duymuyor. Kulaklık taksınlar. Biz yaşamak istiyoruz. Doğan çocuklarımız soluk darlığı ile doğuyor. Burada 5 tane çocuk kanser oldu. 3-5 dır dır eden kadınlarız biz. 3-5 dır dır eden kadınlara gelsinler milletvekillerimiz sorsunlar niye dır dır ediyorsunuz diye. Biz yaşam hakkımız için, çocuklarımızın geleceği için, topraklarımız için dır dır ediyoruz. Gelsinler bizi aydınlatsınlar. Biz madem o kadar kör cahil köylüleriz, gelsinler. Milletvekillerinden biri anlatsın; ablalar, teyzeler siz yanlış yapıyorsunuz, biz şunu yapacağız desinler. Bize hayatımıza dair teminat versinler. Her yer çöl olacak. Yemyeşil köyüm çöl olacak. Biz bunları görmek istemiyoruz, bunları göreceğimize ölmek istiyoruz. Bizim gidecek yerimiz yok” dedi.

‘Zarar yoksa kanser vakaları neden arttı?’

Kanser vakalarında artış olduğunu söyleyen Kızılcaköylü bir diğer kadın ise, “Madem jeotermal yararlı, Aydın bölgesinde kanser vakaları neden arttı? Atatürk ne demiş; Köylü milletin efendisidir. Sen köylüyü, efendiyi öldürürsen ne yapacaksın sen? Bu köyden başka gidecek yerimiz yok. Sadece temiz hava, temiz toprak, temiz su istiyoruz. İkizdere Barajı’na burası 1800 metre kuş uçumu. Buradan çıkan zehirler içtiğimiz suya gidecek. Burası 1.sınıf tarım arazisi. Zeytinlik bahçesinin içine zeytinyağı fabrikasından başka tesis kurulamaz derken, nasıl gelip de jeotermal yapılıyor. Madem bu kadar enerjiye ihtiyacımız var güneş paneli yapsınlar” dedi.

‘İnsanları kandırıyorlar’

70 yaşında olduğunu söyleyen başka bir vatandaş ise, “İnsanları kandırıyorlar. Biz çocuk muyuz? 70 senedir zeytinlerle, incirle yoğrulmuş biriyim. Çiftçiyim. Çiftçi insan kandırılır mı? Ayıp yaptıkları” şeklinde konuştu.