Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım’da yaptığı arabulucuk sınavı çok yoğun ilgi gördü. Sınava 27 bin 537 kişi katıldı. 91 ve üstünde puan alan 6 bin 271 adayın kazandığı sınava çok sayıda akademisyen, yargı mensubu ve siyasetçi de katıldı.

Adalet Bakanı’nın talimatıyla sınav sonuçları dün açıklandı. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sınavdan 72 puan aldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar ve Emine Kaplan‘ın haberine göre, Bozdağ’ın puanının yanında ‘başarısız’ ibaresi yer aldı. Muhabirlerin ulaştığı Bozdağ’ın danışmanı Bilal Çetin “Bekir Bey arabulucu sınavına kesinlikle girmedi” dedi. Ancak sınav sonuç belgesinin paylaşılması üzerine Çetin telefonlara yanıt vermedi.

Sınavda başarısız olan isimlerden birinin de Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın bağlı bulunduğu Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar olduğu ve 88 puanla başarısız sayıldığı öğrenildi. Sınavda 9 bin 557’nci olan Öztatar’ın, kişisel veri sayılan TC kimlik numarasının çalındığını iddia ederek bilgileri bulup paylaşanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

AKP’Lİ VEKİLLER DE KALDI

Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı 2019 yılı arabuluculuk sınav sonuçlarına göre sınava giren AKP’li milletvekilleri baraj puanı olan 91’e ulaşamayarak ilk 5 bine giremedi. AKP’de en yüksek puanı 90 ile Kırıkkale milletvekili Ramazan Can’ın aldığı öğrenildi. Can, 90 puan almasına karşın 1 puanla 5 bin kişinin arasına giremedi. Sınava giren AKP’li milletvekilleri arasında Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da yer aldı. Sınavda 74 puan aldığı ileri sürülen Yavuz’un durumuyla ilgili sosyal medyadaki esprili paylaşımlar, parti kulislerinde de vekiller arasında da en çok konuşulan konuların başında yer aldı.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

Öte yandan soruların bazı kişilere önceden verildiği ve sınavda usulsüzlük yapıldığı iddiaları sorulan Adalet Bakanlığı Sözcüsü ve Strateji Geliştirme Başkanı Ertuğrul Çekin “Bakanlığımızın bu süreçlerde bir rolü bulunmamaktadır” dedi.

Bakanlık sözcülüğünün kurulması ve bu göreve getirilmesinin ardından Ankara Hakimevi’nde ilk basın bilgilendirme toplantısını dün düzenleyen Çekin, arabuluculuk sınavının Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Eğitimler, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan bazı üniversiteler ve Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir. Sınav sorularının hazırlanması ve yürütülmesi, ilgili üniversite tarafından gerçekleştirilmiş olup bakanlığımızın bu süreçlerde bir rolü bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı.

ŞİDDETE KARŞI İHTİSAS MAHKEMELERİ

Çekin ayrıca şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili tedbir kararlarını hızla alacak ihtisas mahkemeleri kurulacağını da açıkladı. Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in açık cezaevinden firar eden bir hükümlü tarafından öldürüldüğüne işaret eden Çekin, “Ordu Cumhuriyet Başsavcılığınca hükümlünün açık ceza infaz kurumuna ayrılması ve açık ceza infaz kurumundan firar etmesi konusunda idari soruşturma başlatılmıştır” dedi.