Adıyaman'a bağlı Belören'de Menzilci olduğu öne sürülen okul müdürü hakkında, öğrencilere namaz kılmaları için baskı yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi Belören Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde Okul Müdürü Abdullah Özbay ve rehber öğretmen Gökhan Öksüz’ün öğrencilere namaz kılmaları için baskı yapmak da aralarında bir çok dini dayatmada bulunduğu ortaya çıktı.

Yeniköy köyünden aileler, namaz kılmayan öğrencilerin notlarının düşürüldüğünü ve kız öğrencilere beden eğitimi dersini yasakladığını iddia etti.

Menzil cemaatinin “yasal” kuruluşu Semerkant Vakfı’nın 2018 yılına kadar Gölbaşı sorumluluğunu yapan Müdür Özbay’ın müdür olduğu liseyle ilgili velilerin ve öğrencilerin anlattıkları, okulda adeta şeriat düzeninin yerleştirildiğini gösteriyor.

“HZ. ALİ NAMAZ KILIYORDU SİZ NİYE NAMAZ KILMIYORSUNUZ?”

Gazete Duvar‘ın haberine göre, okuldaki dinci baskıyı öğrencilerin şikayetini ailelerine iletmesinin ardından, Belören beldesine bağlı Yeniköy Muhtarı Adbdurrahman Bener, savcılığa dilekçe vererek suç duyurusunda bulundu.

Bener, “Olayı ilk olarak komşumuzun kızından öğrendik. Eğitim-Sen’den öğretmenler de gelmişti. Daha sonra kendi oğluma sordum ‘böyle bir şey var mı?’ diye. ‘Evet Baba var. Bize bunları yapıyorlar’ dedi. Müdür ve Rehber öğretmen Alevi öğrencilere, ‘Hz. Ali namaz kılıyordu siz niye namaz kılmıyorsunuz’ diye kızmış. Çocuklar psikolojik olarak çökmüş durumda. Ben de okulun müdürü hakkında savcılığa bir dilekçe vererek suç duyurusunda bulundum” dedi.

“KİMSE KİMSEYE ZORLA DİN ÖĞRETEMEZ”

Köylüler, Alevi Kültür Derneği Başkanı Cafer Koca’yı köye çağırarak okulda yaşananlar hakkında bilgi verdi. Yaşananları Alevi Kültürü Derneği Genel Merkezine de aktaran Koca, “Kimse kimseye zorla din öğretemez. Semerkand dergileri öğrencilere verilerek, evlerinde okunması isteniyor. Dernek başkanı olarak bu olayı geç öğrendik. Bununla ilgili genel merkezimizi de bilgilendirdik” diye konuştu.

Yeniköy Muhtarı Abdurrahman Bener, Veliler ve öğrencilerden aldıkları şikayetleri listeleyerek bir dilekçe oluşturdu. Daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulundu.

ŞERİAT YASAKLARI

Koca’nın aktardığına göre, velilerin ve öğrencilerin şikâyetleri şöyle:

– Alevi kız öğrencilere başlarının örtülmesi için baskı kurulması
– Zorla namaz kıldırılması
– Dini kitaplar dışında kitap okumanın yasaklanması
– Kız ve erkek öğrencilerin birbirleriyle konuşmasının yasaklanması
– Kız öğrencilere beden eğitimi dersinin yasaklanması
– Öğrencilere Menzil tarikatının kitaplarının dağıtılması
– Geçen sene mezuniyet töreninde sadece erkek öğrencilerin katıldığı Menzil Tarikatına bağlı ‘Haşemi’ adlı tesiste mevlid okutulması
– Öğrencilere fiziki ve psikolojik şiddetin uygulanması
– Okul müdürü, müdür yardımcısı ve rehber öğretmen bir velinin evini basarak veliyi darp etmesi. Olay karakola taşındı. Soruşturma devam ediyor.