Faytonların kaldırması, makam araçlarının Kademe Birimine çektirilmesi gibi pek çok radikal karar ile dikkatleri üzerine çeken Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, bir ilke daha imza atarak Kuşadası Belediye Meclisi'ni, 12 İyon kentinin başkenti olan Panionion'da topladı. Toplantıda konuşan Başkan Ömer Günel, Güzelçamlı'da bulunan Panionion'un antik dönemde çok önemli bir yer olmasına rağmen bugün gereken ilgiyi görmediğini belirterek hedeflerinin 12 İyon kentinin meclis toplantılarının yapıldığı Panionion'u tanıtmak olduğunu ifade etti.

Panionion’un antik çağda pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Başkan Ömer Günel “Madem ki tarihte bu alanda spor oyunları çok önemliydi, biz de Kuşadası Belediyesi olarak tarihi yaşatmak amacıyla, günümüzde 12 İyon kentine karşılık gelen kentlerimizin katılımı ile ‘Panionion Spor Oyunları Festivali’ düzenleyeceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Kuşadası’na ve Güzelçamlı’ya hayırlı olsun” dedi.

Meclis toplantısında ayrıca mülkiyeti Kuşadası Belediyesi’ne ait olan Kuşadası AVM Amfi Tiyatro adının Kuşadası Altın Güvercin Amfi Tiyatro olarak değiştirilmesine karar verildi. Toplantıda ayrıca Kuşadası Belediyesi tarafından 1 yıl boyunca düzenlenecek tüm etkinlik ve organizasyonlara çiçek ve çelenk göndermek yerine İzmir’de meydana gelen orman yangınları sonrasında başlatılan ağaçlandırma kampanyasına bağışta bulunulması için Kuşadası Belediyesi adına yeni bir hesap açılması kararı alındı.

PANİONİON HAKKINDA

Güzelçamlı, İyonyalılar döneminde "Panionion" adı ile İonya şehir devletlerinin toplantı yeriydi. İyonyalılar, M.Ö. 700 yıllarında 12 şehir devletinin oluşturduğu bir federasyon kurdular. Bu federasyonun delegeleri belirli zamanlarda "Panionion" adıyla bilinen Güzelçamlı'da toplanıp çok önemli politik kararlar alıyorlardı. Federasyonun geleceğini, gücünü ve etkisini arttırması ve yayması gibi kararlar ve bazı savaş kararları burada alınıyordu. "1957-58 yıllarında Frankfurt Üniversitesi'nden profesör arkeolog Gerhard Kleiner yaptığı kazı çalışmalarında kayanın dış yüzeyine oyulmuş 11 basamaklı antik tiyatro şeklindeki bir yapıyı ortaya çıkardı. Kleiner, burasının Panionion'un merkezi olduğunu ve Poseidon Helikonios'a adanmış bir sunağın bulunduğunu kanıtladı.

Kalıntıları bugünkü Güzelçamlı sınırları içerisinde Otomatik tepenin batı eteğindedir. Ayrıca Priene kazı çalışmaları sırasında Arkeolog Th. Wiegand ana hatlarıyla Panionion tarihini araştırdı ve Güzelçamlı'nın doğusunda Otomatik tepede Panionion kalıntılarının bulunduğunu tespit etti. Bugünkü Foça ile Didim arasındaki topraklarda yaşamış olan İyonların zamanlarının en ileri uygarlığını oluşturdukları bilinir. Önemli 12 site (şehir devleti) kurmuşlardır.