Yapıların yıkımına karar verilmesi veya bir arsa üzerine tekrardan inşa çalışması başlamasıyla birlikte arsa tapusunda bir takım değişimler yapılmalıdır. Bahsi geçen tapuda cins değişikliği işlemiyle ilgili tüm bilgileri sizler için derledik.

Tapuda Cins Değişikliği Nedir?

Haberimize konu olan Tapuda Cins Değişikliği konusunu açıklayalım. Tapuda cins değişikliği bir taşınmaz mülkiyetin yapısız durumda iken inşaat yapılarak yapılı hale gelmesi, bağ, bahçe ve bu gibi durumda olan taşınmazların arsa ve arazi haline gelmesi amacı ile paftasında ve tapu sicilinde gerçekleştirilen bir işlemdir şeklinde açıklayabiliriz.

Bir taşınmaz mülkiyetin cins belirleme işlemi ilk adımda yani tapu kaydı tesis edilirken gerçekleşmektedir. Teknisyenler kadastro işlemi esnasında taşınmazın hangi tapu cinsine ait olduğu belirlenmektedir. İlk tapu kaydı verilmesi esnasında gerçekleştirilen kadastro işlemleri sırasında belirlenmiş olan tapu cinsi genelde imar uygulamaları neticesinde değişiklik yoluna gider.

Tüm Detaylar İçin à https://emlaktahaber.com/tapuda-cins-degisikligi-nasil-yapilir-gerekli-belgeler/7107

Taşınmaz tapu cins değişikliği yalnızca üç yol ile gerçekleşmektedir. Bu yollardan ilki doğal sebepler olurken, ekonomik sebepler ve ilgili hak sahibinin talebi üzerine cins değişikliği işlemi gerçekleşmektedir.

Taşınmaz mülkiyetlerin talep üzerine cins değişikliği işlemi ise üç ayrı husus çerçevesinde gerçekleşebilir. İlk olarak üzerinde bir yapının var olması durumundan bu yapının yıkılarak yapısız hale gelmesi sonucu olurken diğer yandan ise yapısız bir arsa üzerinde yeni bir yapı inşası başlatılarak yapılı hale gelmesidir. Son olarak ise diğer gerekçeler neticesinde cins değişikliği işleminin gerçekleşmesidir.

Geride bıraktığımız dönem içerisinde cins değişikliği işlemi hak sahibinin talebine bağlı olarak kadastro müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilirken, 5368 sayılı yasa ile yapım yetkisi lisanslı harita ve kadastro bürolarına verilmektedir. Söz konusu olan cins değişikliği işlemi henüz lisanslı büroların yer aldığı bölgelerde bu bürolar aracılığı ile gerçekleşirken bu kriterler içerisinde olmayan yani lisanslı büroların yer almadığı yerlerde halen kadastro müdürlükleri aracılığı ile gerçekleşmektedir. Lisanslı bürolar aracılığı ile gerçekleştirilen cins değişiklik işlemlerinde ise kontrol sorumlulukları halen kadastro müdürlüğüne ait olmaktadır.

Tapuda Cins Değişikliği Nasıl Yapılır?

Haberimize konu olan tapuda cins değişikliği işlemi mal sahibinin ya da mülkiyet hissedarlarından herhangi birinin bölgede yer alan kadastro müdürlüğüne tapuda cins değişikliği talebinde bulunması yeterli olmaktadır. Kadastro müdürlüğüne gerçekleştirilen başvurunun ardından kadastro bünyesinde yer alan personel tarafından ilgili mülkiyet zemininde inceleme yapılmaktadır. Bu işlemin ardından ise düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne iletilmektedir. Gerçekleştirilen başvurunun onaylanmasından sonra ise cins değişiklik işlemi gerçekleştirilmektedir.

Tapuda Cins Değişikliği için Gerekli Belgeler

  • Cins değişikliği yapılacak mülkiyetin tapu senedi ya da tapu kayıt örneği
  • Yapısız durumda iken yapılı hale gelen taşınmaz mülkiyetlerde yapı kullanma izni ya da yetkili mercii yazısı
  • Tapu kütüğünde kayıtlı olan hak sahibinin ya da hissedarlardan birinin kimliği, vekil durumda ise vekaletname ve kimliğin aslı
  • Hak sahibinin temsilcisi vasi ve kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği veli ise vukuatlı nüfus örneğinin aslı
  • Başvuru sahibi şirket, vakıf, dernek ya da kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ve kimliğinin aslı
  • Hak sahibi ölmüş ise başvuru yapan mirasçının adına intikal işleminin gerçekleşmiş olma kaydı

İlginizi Çekebilir à https://emlaktahaber.com/tapuda-cins-degisikligi-nasil-yapilir/5300

Kaynak: Emlak Haberleri