Memleketi Afyonkarahisar’da bayramlaşma törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, geçen hafta Irak’a yaptığı ziyarete ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak’ın imarında Türkiye’nin yardımcı olacağını söyleyen Veysel Eroğlu şöyle konuştu:

”Irak’ın kalkınmasında özellikle barajlar, göletler, sulama tesisleri ve alt yapı tesisleri tamamen bitmiş durumda. Ayrıca kuzeyden güneye bir raylı sistem döşenmesi gerekiyor. Otoban inşaatları var. Bunlarla alakalı ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt’teki toplantıda Irak’a 5 milyar dolarlık bir kredi vermeyi taahhüt etti. Ayrıca 50 milyon dolar da bir hibe kredi var. Biz bunlarla ilgili ne yapılabilir diye 16 kişilik bir üst yönetimle birlikte Bağdat’ı ziyaret ettik. Sayın Irak Devlet Başkanı ve Başbakan ve Irak Su Kaynakları Bakanı tarafında kabul edildik.”

Irak ziyaretinde iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için bir eylem planı sunduklarını ifade eden Eroğlu, görüşmelerin çok verimli geçtiğini, eylül ayının başında Irak heyetin Türkiye’ye geleceğini belirtti.

IRAK’IN YUMURTA İHRACATINI DURDURMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Irak’ın Türkiye’den yumurta ihracatını durdurmasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Eroğlu şöyle devam etti:

”Irak’ta yumurta fiyatları yüzde 50 artmış. Irak’taki yerli üretim Irak ihtiyacını karşılayacak kapasitede değil. Yani inşallah bayramdan sonra bunu aşacaklarına inanıyorum. Ayrıca kendilerinin şöyle bir teklifi bulundu. ‘Acaba Afyonlu sanayiciler, iş adamları burada Iraklılarla ortak üretim yapabilirler mi’ diye böyle bir teklifleri de oldu. Bu konuda biz de her türlü desteği verelim. Teşvikleri verelim diye söyledi. Ben de bu maksatla tarım bakanını yumurtayla ilgili Afyon’a davet ettim. İnşallah bakan gelince tesisleri gezdireceğiz. Yumurta ihracatı tekrar açılır diye ümit ediyoruz.”