Aralarında Suudi Arabistan, Katar, Myanmar, Kuveyt, Suriye, Pakistan gibi Müslüman ülkelerin imzaladığı mektupta Çin hükümetine övgüler dikkat çekiyor.

Mektupta, “Terörizm ve aşırıcılık konusunda ciddi tehdit altında olan Çin, terörle mücadele ve aşırıcılığın ortadan kaldırılması için mesleki eğitim merkezleri başta olmak üzere birçok önlem almıştır” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde çok sayıda batılı ülke tarafından Çin yönetimine ortak bir mektup gönderilmiş, Doğu Türkistan’da esir tutulan Uygur Türklerinin serbest bırakılması istenmişti.

Çin’e destek veren mektuba imza atan ülkeler arasında Rusya, Suudi Arabistan, Kuzey Kore, Venezuela, Küba, Belarus, Myanmar, Filipinler, Suriye, Pakistan, Umman Krallığı, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yer alıyor.

Müslüman ülkelerin imza atması tepki topladı

Söylemde ‘ümmet’, eylemde gücün yanında olan Müslüman ülkelere mektuba imza attıkları için tepki var. Uygur Türklerinin de Müslüman olduğunu hatırlatan vatandaşlar, Çin tarafından soydaşlarımıza yönelik zulme destek veren Müslüman ülkelerle Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini gözden geçirmesini istedi.

Türklere yönelik zulme destek veren mektuba imza atan ülkeler arasında Türkiye’nin yakın ilişkiler içinde olduğu Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn, Myanmar gibi ülkelerin de yer alması şaşkınlık yarattı.