Bir süre önce ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin sokakta, plajda ve parklarda nargile içmelerine vatandaşlar tepki gösteriyor. Sosyal medyada da sıkça paylaşılan görüntülerde, 4-5 kişilik gruplar halinde toplanan Suriyeli sığınmacılar nargile içiyor. Vatandaşların büyük tepki gösterdiği görüntüler, yaz aylarının gelmesiyle beraber plajlara da sıçradı. Bazı halk plajlarına giden Suriyeli sığınmacılar nargilelerini de yanlarında götürüyor.

Suriyelilerin gelmesi nargile ustalarını sevindirdi

Öte yandan, Suriyelilerin Türkiye’ye gelmesiyle artan nargile siparişleri nargile ustalarını sevindirdi. Nargile ustaları artan talebe yetişmekte zorlanıyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Türkiye’ye gelen Suriyelilerin nargile alışkanlığı kent esnafın yüzünü güldürdü. Suriye’de kadın ve erkeklerin yoğun bir şekilde kullandığı nargile üretimi, artan taleple ikiye katlandı.

Büyüklüğüne göre 30-300 TL’den nargileleri satışa sunduklarını belirten nargile ustası Mustafa Açık, sipariş yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti. Açık, “Suriyelilerin çoğu nargileyi çok seviyor. Onun için talepler arttı. Nargileyi yetiştiremiyoruz. Çok yoğun sipariş var, istek var. Günde ortalama 30-40 tane yapıyoruz" dedi.Suriyeliler ise vatanlardan ayrıldıklarını ama nargile alışkanlığından vazgeçemediklerini kaydetti.