Cem Celil Lale/HaberAydın - 2018'de yüzde 184 ile fiyatı en çok artan ürün olan kuru soğanda ithalat başladı. Tarım ülkesi olan Türkiye’nin soğan ithal etmesi şaşkınlıkla karşılanırken, vatandaşlar AKP’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş’tan konuyla ilgili açıklama bekliyor.

Katıldığı etkinliklerde ilginç vaatlerde bulunarak vatandaşı şaşırtan Mustafa Savaş’ın, soğanın ithal edilmesi hakkında neler söyleyeceği merak konusu oldu. AKP’nin Aydın Milletvekili olan Savaş’ın ekonomiyle ilgili açıklamalarını merakla beklediklerini söyleyen vatandaşlar, “Devlet eli değecek diyorlardı. Devlet soğanı bile ithal eder hale geldi. Mustafa Bey’in söylediklerinin tam tersi işler, partisi tarafından hayata geçiriliyor. Mustafa Savaş’tan açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan, İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat'a kadar sıfırlandı. Kararın ardından Van'ın İran'a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ithal soğanlar da girmeye başladı.

Çürük soğanlar Türkiye’ye

İran'dan gelen ithal soğanlara Van'da rağbet oldukça az. Manavlar gelen kuru soğanların çok kalitesiz olduğunu belirterek, "Çünkü İran soğanlarında fire çok. Bir torba soğanın çoğunu bozuk veya yumuşamış olduğu için eliyoruz. Bizim yerli soğanlar daha iyi ve kaliteli. Belki bekleme süreleri olduğu için bu sorunlar yaşanıyor" diye konuştu.