Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni askerlik uygulamasını Balıkesir’de açıklayarak, "Lise ve altı mezunlar için 6+6 ay askerlik uygulaması getiriyoruz. Eğitim durumuna bakılmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. İki yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına ise 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Lisans ve lisan üstü için belirlenecek sayıda yedek subaylık devam edecek” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuva-i Milliye Meydanı'nda vatandaşlara seslendi. Miting meydanına Cunhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli ile dev afişleri asıldı. AK Partili gençler ise meydana, "Sayende gençler ilk 11'de Reis" yazılı pankart astı. Miting öncesinde Balıkesir'in belediye başkan adayları tanıtıldı.

Erdoğan, Balıkesir’in gönül sultanlarının şehri olduğunu ifade ederek, “Balıkesir, Osmanlı’nın emekleme döneminde, onun ulu bir cihan devletine dönüştüren isimleri yetiştirmişti. Çanakkale’de ön saflarda yer almıştı. İstiklâl harbinde mücadele bayrağını tereddüt etmeden açmıştı. Balıkesir, 15 Temmuz başta olmak üzere son dönemde de dimdik durmuştur. Her dönemde milletimizin uyanışına öncülük etmiştir. Balıkesir, sadece kurtuluşa değil, kuruluşa da öncülük etmiştir. İnşallah 31 Martta da dalga dalga bütün Türkiye’ye yayılacak yeni bir uyanış bayrağına öncülük edecektir. Balıkesır! 31 Martta tevazu, samimiyet ve gayretle, memleket işi, gönül işi diyor muyuz? 31 Martta gönül belediyeciliği diyor muyuz? Cumhur ittifakını destekliyor muyuz? Afyonkarahisar’dan size selam getirdim. Orada da alan tıklım tıklım doluydu” dedi.

Yeni askerlik sistemini açıkladı

Yeni askerlik sistemini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın en büyük ordularından birine sahip olduğuna işaret ederek, "Ordumuzun yapısını güçlendirmek bizim en temel görevimizdir. Yurdumuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı’na talimat verdim. Gençlerimizin merakla beklediği askerlikte belli noktaya gelindi. Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için ordumuzun ihtiyacına göre, belirlenecek sayıda, 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise, yine yeni bir adım attık. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere, 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek. Lise ve altı mezunları için ve diğer eğitim gruplarından isteyenler için 6 ay + 6 aylık bir askerlik uygulaması getiriyoruz. 1 aylık eğitimini tamamlayıp, 5 aylık kıta görevini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmek isteyenler ise 6 ay süre ile maaşlı olarak görev yapacak. Bu 12 aylık görevin bitiminde arzu eden askerlerimiz sözleşmeli er ve erbaş kadrolarına geçip müracaat edebilecek" diye konuştu.

Artık bedelli askerlik ile yurtdışındaki vatandaşlara yönelik dövizli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacağını ifade eden Erdoğan, "Dövizli askerlikteki kur ne ise aynı şekilde TL olarak ödeyecek. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hâle getiriyoruz. İkide bir çıkacak mı, çıkmayacak mı? Böyle bir şey olmayacak. İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelliler 1 aylık eğitimin ardından terhis edilecek. İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Gençlerimiz için askerlik yük olmaktan çıkıyor. Askere giden gencimiz bedelini ödeyip kısa sürede işinin başına geri dönecek veya maaşlı olarak görevini sürdürecek. Bu çalışma henüz taslak aşamasında" dedi.