Cem Celil Lale/HaberAydın - Bülbül tarafından gündeme getirilen Aydın-Denizli otoyol projesinde akıllara durgunluk veren detaylar ortaya çıktı. Yap-işlet-devret modeliyle faaliyete geçirilmesi planlanan ve günlük 35 bin araç garantisi verildiği ortaya çıkan yolun en işlek kısmından sadece 22 bin araç geçtiği öğrenildi. Vatandaşın cebinden geçmediği yolun parasının alınacağını söyleyen Bülbül, “Yıla vurulduğunda 4 milyon 562 bin 500 aracın parasını kim ödeyecek?” diye sordu.

Hizmet mi vurgun mu?

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün verileri üzerinden konuşan CHP’li Bülbül, AKP hükümeti tarafından yapılan ve günlerce AKP’li milletvekillerinin dilinden düşmeyen otoyol projesiyle ilgili gündemi sarsacak açıklamalarına devam etti.

Yapımı yılan hikayesine dönen, defalarca ihalesi ertelenen Aydın-Denizli otoyol projesinin kilometre bazında 5 euro üzerinden ücretlendirileceğini anımsatan Bülbül, “Bugün yaklaşık 32 lira. Bu fiyat fahiş bir fiyattır. Ortalama otomobilin kilometrede yakıt harcaması 30-35 kuruştan başlamaktadır. Bu yol arasında yakıt harcaması 53 lirayı bulacaktır. O kadar otoyol parası verecek müşteriyi nereden bulacaktır? Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi bir rezalet yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.

Kimse geçmese de parasını vatandaş ödeyecek

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün paylaştığı verilere göre, otoyol maliyetinin fahiş miktarlarda raporlandığı ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bahse konu yolda en yoğun günde 22 bin aracın geçtiği ancak yüklenici firmaya tam 35 bin araç garantisi verildiği öğrenildi.

Yatırımcı geçiş ücretlerini Euro üzerinden tahsil edecek

Konuşmasına devam eden Bülbül, “İkincisi, yatırımcı bu yatırımı üç yıl içinde gerçekleştirecek, bu üç yıl içinde de bugünkü kurdan yaklaşık 1 milyar Euro’ya denk gelen yatırımı Euro cinsinden daha da düşecek. Ancak yatırımcı geçiş ücretlerini Euro üzerinden tahsil etmeye devam edecek. Sonuçta kur kaynaklı yük hem vatandaşın hem de hazinenin üstüne kalacaktır” dedi.

Yap-işlet-soy modeli

Karayolları Genel Müdürlüğünün 2016 ve 2017 ulaşım verilerini açıklayan Bülbül, “Aydın-Kuyucak arasında en yoğun trafikte günlük ortalama 22 bin 500 civarında araç geçmekte. Yani günlük 35 bin araç garantisinin gerçekleşmesi mümkün değildir. Günde 22 bin 500 araç yılda 8 milyon 212 bin 500 araç yapıyor. Garanti edilen 35 bin araç ise 12 milyon 775 bin yapıyor. Bu hesaba göre 4 milyon 562 bin 500 aracın parasını kim ödeyecek? Her yıl taahhüt edilen yaklaşık 150 milyon TL'lik kısmı kim ödeyecek? Garantinin yarısını devlet ödemek durumunda kalacak. Bu yap-işlet-devret modeli değil yap-işlet-soy modelidir” şeklinde konuştu.