Cem Celil Lale/HaberAydın -Toprak Mahsulleri Ofisi buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatıiçin tam yetkili. Ne yetki ama!

Ha bir de sıfır gümrüklü ithalatımız var.. Hastalığı geçirmiyoruz ama ağrıları bir süreliğine dindiriyoruz..

Ülkemiz saman ithal ederken, ‘yerli ve milli olmak üzerine Özlem Çerçioğlu örneğini’ inceleyelim..

Yıl 2006.. 26340 sayılı kanunda hükümet yerli tohum satışını yasaklıyor..

Dünyaya ahtapot gibi yayılan yabancı tohum tekelleri için bulunmaz bir fırsat..

Bu yasak, aynı zamanda tohum üretiminde zirveyi bırakmayan İsrail’in ülkemize daha fazla tohum satması, bu tohumlarla üretilen sebzelerin daha fazla soframıza gelmesi anlamını taşıyordu.

Gerçi tohum üreticilerinin milliyetinin çok da fazla bir önemi kalmıyordu.. Neticede hepsi, köylüye getirilen bu yasağın etrafında birleşiyordu..

Tohum üreten yabancı şirketlerin birçoğu tarım ilacı da satıyor. Bize sattıkları tohumların besin değeri düşük ve zararlılara karşı dayanıklı değil. Haliyle tarım ilacını da onlardan alıyoruz.

Tarım ilacını kullanırken çiftçi, ürünleri yerken de halk zehirleniyor. E haliyle bu şirketler insanlar için ilaç da satıyor. Yani anlayacağınız, tohumu satan, ilacını da peşinden üretip satmayı ihmal etmiyor..

Hâl böyleyken yerli ve milli olmak söyleminin gerçek karşılığını Aydın’da Özlem Çerçioğlu hayata geçiriyor..

Aydınlılar’ın Topuklu Efe dedikleri Özlem Çerçioğlu, herşeyden önce bir anne.. Belediye Başkanı olduğu kenti de anne hassasiyetiyle yönetiyor.. Çerçioğlu bir çağrı yapıyor ve sandıklarda kalan tohumlar çıkıyor..

Herkes sandığında sakladığı ATA TOHUMLARINI, kimisi bir avuç, kimisi ise birkaç tane getirip Aydın’ın Topuklu Efe’sine teslim ediyor..

Atalarından miras kalan, gelinlerin çeyizliği, damatların sermayesi ata tohumları işte bu çağrıyla hayat bulmaya başlıyor..

Yenipazar’da yerel tarım ürünleri çalışma sahası kuruluyor.. Kısa bir süre sonra, Aydın’a özgü olup üretimleri yapılan 26 farklı sebze ve meyvenin 180 çeşidinin envanteri oluşturuluyor. Bunların içerisinde 29’ar farklı çeşit domates ve biber ile 10 farklı çeşitte patlıcan, karpuz, kavun, fasulye, börülce, bamya, acur, hıyar, kabak ve daha birçok sebze ve meyve yer alıyor.

Yerli ve milli olmak dedik ya mesele..

Al sana vahşi kapitalizmin karşısında Özlem Çerçioğlu’nun ‘yerel tohumları koruma projesi’

**

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Merkezleri’ne gelen öğrencilere de yerel tohumlarla ilgili bilgi veriliyor. Kurslara katılan öğrenciler, yerel tarımın önemini kavrayabilmeleri için seralara götürülüyor.. Teşekkürler Çerçioğlu..