7 bin 340 aday adayı başvurusu ile rekor kıran AK Parti'de milletvekili adaylarını belirlemek için hummalı bir çalışma sürüyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan da üst kurulların ilettiği isimleri tek tek inceliyor. Erdoğan'ın ilk incelemeyi Özbekistan-Güney Kore ziyaretleri sırasında uçakta ve otelde boş zamanlarında yanında götürdüğü kurmaylarıyla yaptığı öğrenildi.

AK Parti’de siyaset yapan milletvekilleri ve aday adaylarını liste heyecanı sararken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekili listeleriyle ilgili ilk çalışmasını Özbekistan-Güney Kore gezisi sırasında uçakta ve gece otelde yaptığı öğrenildi. Erdoğan'ın milletvekili adaylarını 5 kritere göre taradığı belirtildi.

UÇAKTA VE OTELDE ADAY ADAYLARINI İNCELEDİ

Hürriyet'te yer alan habere göre; AK Parti kulislerine göre, parti genel merkezinde başvuru yapan aday adaylarıyla ilgili inceleme ve eleme çalışmaları sürerken, Erdoğan’ın milletvekili aday listeleriyle ilgili çalışmaya son yurtdışı gezisinde başladığı ortaya çıktı. Erdoğan, her zamankinin aksine, Cumhurbaşkanlığı’nda beraber çalıştığı ekibi de bu geziye götürdü ve resmi görüşmeler dışında kalan zamanda milletvekili listesi üzerine çalıştı. Erdoğan, özellikle gece geç saatlere kadar kaldığı otelde ekibiyle çalıştı. Erdoğan’ın ilk olarak mevcut milletvekili listelerini taradığı öne sürüldü.

BEŞ KRİTER ESAS ALINDI

Partideki yenilenme çalışmalarında beş kriter uygulandığı belirtildi. Aday adaylarının FETÖ bağlantıları, yakın akraba ve arkadaşları arasında FETÖ’cü olup olmadığı, buna ilişkin istihbarat raporlarıyla da desteklenerek inceleniyor. Başvuran isimlerin ‘akçeli işlerle’ ilgili bölgesinde ve yerelde hakkında çıkan iddialar, teşkilat ve parti tabanı tarafından kendisi hakkında yapılan değerlendirmeler de dikkate alınıyor. Mevcut milletvekillerinin ise Meclis’te gösterdiği performans ve devamlılıklarına bakılıyor. Erdoğan’ın geçtiğimiz dönem AK Parti milletvekillerinin Meclis çalışmalarına devamına ilişkin listeyi istediği de öğrenildi.

Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı konuşmada, “En ideal listeyi çıkacağız” sözleri de yeni dönem için önem taşıyor. Son çalışma, Erdoğan İngiltere ziyaretinden döndükten sonra partide oluşturulan üst kurulla birlikte yapılacak.

(Yeni Şafak)