Cem Celil Lale/HaberAydın - Vatandaşların ve uzmanların karşı çıkmasına rağmen Aydın’ın dört bir yanını saran jeotermal enerji santralleri ölüm saçıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının hava kalitesi raporları kurumun resmi web sitesinde yayınlamasından sonra Aydınlılar’ın karşı karşıya kaldığı tehlike ortaya çıktı. Bakanlığın raporuna göre, Türkiye’de hava kirliliği bakımından tehlikeli sınıfta bulunan tek şehir Aydın olarak belirlendi. Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) 499 olarak ölçülen Aydın’ın hava kalitesinin ciddi sağlık etkilerine neden olabileceği belirtildi.

Aydın’ın her yerini saran jeotermal enerji santralleri Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nin 400 metre ilerisine bile yapılmıştı. Özellikle gaz salımı yapıldığı zaman kenti çürük yumurta kokusu sardığını belirten vatandaşlar yetkilileri göreve davet ediyor.

Kanser oranları arttı

Aydın’da 2018 yılında meydana gelen ölümlerin nedeninin büyük çoğunluğu solunum sistemi rahatsızlıkları olarak belirlendi. TUİK’in yaptığı araştırmada kanser vakalarının artış gösterdiği illerin arasında Aydın’da yer alıyor.

Jeotermal enerji santrallerin zehir saçtığını söyleyen vatandaşlar, “Yavaş yavaş ölüyoruz. Aldığımız ölüm haberlerinin neredeyse tamamı kanser nedeniyle. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Sesimizi duysunlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi