Aydın’ın Nazilli ilçesinde dünyaya gelen üniversite öğrencisi Kadir Çetin, 8 yıldır bisiklet sporuyla uğraşıyor. Henüz lise yıllarında başladığı bisiklet sporunu yıllardır sürdüren Çetin, ilk aşamada bölgeye yakın il ve ilçelere pedal çevirerek küçük çaplı turlar düzenledi.

İlerleyen süreçte tur alanını genişleten Çetin, farklı bölgelerdeki illere de yine bisiklet sürerek ulaştı. Çetin, uzun zamandır planladığı Türkiye turu hayalini ise bugün gerçekleştirdi. Nazilli’den hareket eden 22 yaşındaki genç sporcu; Ege, Marmara ve Karadeniz bölgeleri üzerinden geçerek, Gürcistan’a varıncaya kadar yaklaşık 2 bin 700 kilometre pedal çevirecek.

Rotasını hazırlayan ve yol boyunca ihtiyaç duyacağı ekipmanlarını temin eden Çetin, tura start vermeden önce bisiklet sporuna nasıl başladığını, ilerleyen süreçteki planlarını ve ilham kaynağını anlattı.

GENÇ SPORCUYU AİLESİ UĞURLADI

Nazilli’deki evinden sabah saatlerinde bisikletiyle yola çıkan genç sporcuyu; annesi, babası ve ikiz kardeşi uğurladı. Aile üyeleri, yolculuğu boyunca kendisine dikkat etmesi konusunda Çetin’i uyarırken, Türkiye turunda başarı dileklerinde bulundu.

2 BİN 700 KİLOMETRE BOYUNCA PEDAL ÇEVİRECEK

2 bin 700 kilometrelik bir rota çizdiğini belirten Çetin, “Ege, Marmara ve Kuzey Anadolu’nun ardından, Kafkasya varışlı olmak üzere bir tura çıkıyorum. Günde 120-130 kilometre bisiklet sürmeyi hedefliyorum. Planladığım turun, ortalama 25 gün sürmesini bekliyorum” dedi.

“12 YAŞINDA OKUDUĞUM KİTAP BU SERÜVENİN BAŞLAMASINA SEBEP OLDU”

Bisiklet sporuna başlamasına sebep olan ilham kaynaklarından da bahseden Çetin, “12 yaşında okuduğum bir kitapla bu serüvene başladım. Gazeteci ve bisiklet sporcusu Hasan Söylemez’in ‘Hayata Yolculuk’ isimli kitabından çok etkilenmiştim. Bisiklete merakım başladı ve yıllar içinde kendimi geliştirdim. 8 yıldır bisiklet sürüyorum. Tur için yaklaşık 1 yıldır rota ve ekipman hazırlığı yapıyorum. Bugün ise Türkiye turu hayalimi gerçekleştirmek için ilk adımı attım” ifadelerini kullandı.

“SPONSOR BULABİLİRSEM ÇOK DAHA GÜZEL PROJELER YÜRÜTEBİLİRİM”

Geleceğe yönelik daha uzun süreli ve sporcuları bir araya getirebilecek tur planları kurduğunu söyleyen genç sporcu, gerçekleştirdiği turun ardından sponsor bulabilirse bu projelerini hayata geçirebileceğini belirtti.

Sözlerini sürdüren Çetin, şunları söyledi:

“Çok daha güzel hedeflerim var. Belki bu turdan sonra herhangi bir kuruluş veya bisiklet firmaları sponsor olursa daha güzel projeler yürüteceğime inanıyorum. Daha uzun ve daha fazla sporcunun katıldığı kamplı turlar, şehir tanıtımları gibi projeler düşünüyorum. Çünkü Türkiye bisiklet potansiyeli yüksek bir ülke. Coğrafi anlamda çok uygun. Ancak potansiyelimizi kullanamıyoruz. Bu yüzden ilerideki projelerim bu yönde olacak.”

“BU SPORA İLGİ DUYAN GENÇLER KORKMAMALI, AŞMALARI GEREKEN İLK ŞEY KAPI EŞİĞİ”

Bu spora ilgi duyan insanlara yönelik de konuşan Çetin, “Bisiklet sporuna ilgi duyan gençlerin aşmaları gereken ilk şey kapı eşiği sonrasında ise aileleri. Türkiye’de maalesef aileler bisiklet sporuna pek sıcak bakmıyorlar. Aslında biraz haklılar. Bazen araçlar ve motosikletler yolda bizim için tehlikeli olabiliyor. Hatta bisiklet yollarında bile biz bu tehlikelerle karşılaşabiliyoruz ancak korkmasınlar. Umarım ileride bu sporu bütün sokaklara yayabiliriz. Bisikletin çocuk oyuncağından çıkıp bir spor haline gelmesini umuyorum.” dedi.

NAZİLLİ’DEN BU ŞEKİLDE YOLA ÇIKAN SAYILI İNSANLARDAN BİRİYİM”

Nazilli’de bisiklet sporunun daha fazla yayılmasını da temenni eden Çetin, “Nazilli’den bu şekilde yola çıkan sayılı insanlardan biriyim. Bu spor, kendi ilçemde çok fazla yaygın değil. Kulüpler var ancak çok fazla yaygın olduğunu düşünmüyorum. Umarım ilçemizde bu gibi sporlar daha fazla artar. Tek temennim bu.” diye konuştu.