Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Yüz Yüze Eğitimde 6. Hafta Raporu'nu hazırladı. Rapora göre; uzaktan eğitimde farklı uygulamalar öne çıkıyor. Karantinaya alınan bazı sınıflarda öğrenciler uzaktan eğitime ulaşamazken, henüz karantiya alınmamış sınıflardaki hijyen sorunu da devam ediyor.

Rapordaki bazı tespitler şöyle:

- Çankaya, Yenimahalle’de son bir haftada 13 lisede (Türk Telekom MTAL, Mehmet Zakir Ekni Anadolu Lisesi, Kırıkkonaklar Anadolu Lisesi, Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi, Dikmen MTAL, Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi, Mustafa Kemal Anadolu Lisesi, Şehit Murat İçöz Anadolu Lisesi, Batıkent Şevket Evliyagil MTAL, Ahi Evran MTAL, Ostim Şehit Alper Zor MTAL, Mimar Sinan MTAL, Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi) 63 öğrenciye Covid-19 tanısı konuldu, 376 öğrenci temaslı. Kartal Cevizli Ortaokulu’ nda 13 sınıf karantinaya alındı.

- Okullarda hijyen, temizlik görevlisi sorunu da devam ediyor. Örneğin Denizli Merkezefendi ilçesinde geçen yıl İŞKUR-MEB protokolü üzerinden 280 civarında personel istihdam edilirken bu sayı bu yıl 84 civarında bırakıldı.

- Yüz yüze eğitim başlayalı 6 hafta olmasına rağmen bazı köylerde hâlâ taşıma ihalesi yapılmadı. Örneğin Dikili Yaylakurt Köyü’nde 25 lise öğrencisi, Dikili genelinde 100’ün üzerinde lise öğrencisi kişisel imkânları ile okullarına ulaşmaya çalışıyor.

- Israrla gerekli önlemler alınmıyor. Bir an önce 15 bin öğretmen göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması, yeterli yardımcı personel istihdamı ve ek derslik sağlanmalı, sınıflar seyreltilmeli, aşı, havalandırma, hijyen, fiziki mesafe bütünlüklü bir şekilde yaşama geçirilmeli. - Kasım ayında sınavlar başlayacak ancak MEB bir düzenleme yapmadı. Karantinaya alınan sınıflar ve öğrencilerin yüz yüze eğitime devam ediyor olması çok ciddi mağduriyetler oluşturacak. Okul başarı puanı uygulamasından vazgeçilmeli.

- MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle okullar arası nakiller yeniden düzenlendi. Fen, Sosyal Bilimler ve proje okulu olan Anadolu liselerine yani imam hatip okullarından akademik okullara nakillerin önü açıldı. Bu düzenleme çocukların ve velilerin birincil tercihinin akademik okullar olduğunu gösteriyor.

Tercih edilmeyen okul türlerinde sınıf mevcutları son derece düşükken akademik okullarda sınıf mevcutları çok kalabalık. Salgınla birlikte bu durum sağlık hakkı açısından da risklere ve eşitsizliklere neden oluyor.