Tezcan, “Gözümüzün önünde Sökemizin karina dalyası taammüden yok edilmekte. Bu işin arkasında Tarım Bakanlığının olabileceği şüphelerimiz vardı. Siyasetçi olarak biz gazeteci olarak siz hala bu işin üzerine gitmemiz gerektiğini görüyoruz. Söke halkına buradan çağrıda bulunuyorum. Karina dalyanı ve Tuzburgazı merasında karides çiftliği kurulmasına karşı sesinizi arttırın. İkinci çağrımız da mera komisyonu ve valilik makamına. Nerden baskı gelirse gelsin son karar merci sizsiniz. Sözü söyleyecek sizsiniz. Söke’ye bu kötülüğü yapmayın "dedi.

CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, doğal yaşam alanlarını ortadan kaldırarak karides çiftliği kurulmasına karşı verdikleri mücadeleyi basına ve muhtarlara anlatmak üzere Söke'ye geldi. CHP Söke İlçe binasında basın toplantısı düzenleyen Tezcan'ı, burada CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, il ve ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri karşıladı.

CHP Söke İlçe Teşkilatı ile birlikte burada basın toplantısı düzenleyen Tezcan, daha önce Doğanbey ve Tuzburgazı Mahallelerine giderek halkın isyanını dinlediklerini akabinde Ankara'ya döner dönmez konu ile ilgili araştırmalara ve mücadeleye başladıklarını ifade etti.

"SÖKEMİZİN KARİNA DALYASI TAAMMÜDEN YOK EDİLİYOR"

CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın’ın havasını suyunu zehirleyenlerin şimdi de en nadide tabiat parçalarından birisini adım adım planlı bir şekilde taammüden yok etme peşinde olduğunu dile getirdi. Tezcan, "Gözümüzün önünde Sökemizin karina dalyası taammüden yok edilmekte. Karinanın taammüden öldürülme planı var. Bu işin arkasında Tarım Bakanlığı'nın olabileceği şüphelerimiz vardı. Hatırlayacaksınız burada hem Doğanbey’e hemde Tuzburgazı mahallemize gittik yerinde tespit ettik. Yerinde açıklamalar yaptık. Önce yerel basına teşekkür ediyoruz. Sökemizdeki yerel basına teşekkür ediyorum. Bu olayı gündemde tutan, bu olayı sıcak tutan yerel basınımıza teşekkür ediyorum. Çok önemli bir görevi yerine getirdiler ama işimiz bitmedi. Siyasetçi olarak biz gazeteci olarak siz hala bu işin üzerine gitmemiz gerektiğini görüyoruz. "dedi.

"BEKLEDİĞİMİZ CEVAP GELDİ ONUN İÇİN BURADAYIM"

Söke'de ki inceleme ve araştırmalarını bitirdikten sonra Ankara'ya döner dönmez Tarım Bakanlığı'na bir soru önergrsi verdiğini bu önergeye cevap geldiğini bunun için yine gelerek bizzat yerinde açıklama yapmak istediğini ifade etti. Tezcan, "Burayı gezdikten ve araştırmalarımızı bitirdikten sonra Tarım bakanlığına bir soru önergesi vermiştim. Orada sorularımızı sorduk. Dedik ki; Karina dalyanı yakın çevresi ve Tuzburgazı merasına karides çiftliği kurulmasına yönelik herhangi bir girişim var mıdır?, Dalyan çevresi ve merası ile ilgili bir koruma çalışmanız var mıdır? Türkiye’de kaç tane karides çiftliği vardır? Bu çiftliklerin bölgesel dağılımı nedir? Diye sorduk. O cevap geldi ve o cevap üzerine bugün yeniden sizlerle bu toplantıyı yapıyoruz. Öncelikle şunu söyleyeyim. Bakanlık cevabı yuvarlayarak vermeyi tercih etmiş. Belli ki bu işin arkasında ciddi tuzak var. Önce Tuzburgazı Mera Bölgesi'nde karides çiftliği kurma girişimlerinin olduğu biliniyordu. Bunu sorduk. Mera vasfını değiştirmenin bir prosedürü var. O birkaç aşamadan geçiyor. Tarım İl Müdürlüğü talepte bulunacak. Sonra bakanlığın görüşü alınacak. Ondan sonra mera komisyonu toplanacak karar verecek. Valilikte onay verirse ondan sonra karides çiftliği kurulabiliyor.Bir kerede burada ilk iş il müdürlüklerine düşüyordu. Aydın Tarım İl Müdürlüğü mera vasfı tahsisi değişikliği talebinde bulunmuş. Burada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü birinci adımı atmış. Bizim söylediğimiz vazgeçin bu işten olmaz. Bu meranın karides çiftliğine dönüşmesi doğru değil dedik. Bu ilk cevapta açığa çıktı. İl Müdürlüğünün böyle bir talebi var. Değiştirilelim diyor müdürlük. Daha birinci aşamada o büyük şirketler çevreyi tahrip edecek. Şirketler burada 5 yıllık karları uğruna Karina dalyanını ve Tuzburgazı merasını yok etme planı olan hırsı olan şirketler demek ki il müdürlüğünü ikna etmeyi başarmışlar. Talep etmiş il müdürlüğü. Şimdi bunun sonrasında bütün Söke’de, Doğanbey’de, Tuzburgazı'nda bu katliamın önüne geçmek için sürecin bundan sonraki kısmını lehe çevirmek gibi bir görevimiz var. Yani mera komisyonunun olumsuz görüş vermesi. Valiliğin red etmesi. Niye bakanlığı atladım. Anlıyorum ki bakanlık üzerinde, bakanlıkta belirli çevrelerin hem Valiliğe hem Tarım İl Müdürlüğüne şirketin arzusu doğrultusunda hareket edilmesi konusunda bir çabası olduğu bilgisi sızmaya başladı. Yazıda burayı söylemiyorlar. Yazıda karides çiftliği yapılması mümkün değildir. Karina dalyanı ve Tuzburgazı merası binlerce yıllık bir doğa harikasıdır. Bunları tahrip edecek adımlara biz kesinlikle izin vermeyiz. Evet, Türkiye’de karides çiftlikleri vardır. Dalyanlarda ve dalyana yakın bölgelerde yoktur. Ya da doğru değildir demiyor bakan. Diyor ki merayla ilgili kaldırmak valiliğin işidir. Ama doğru kanun öyle tabi senin de yukardan bununla ilgili görüşün önemli" dedi.

"SÖKE HALKINA BURADAN ÇAĞRIDA BULUNUYORUM SESİNİZİ YÜKSELTİN"

Her zaman olduğu gibi bu büyük şirketlerin bakanlık üzerinden işini yürütüp buradaki yerel otoritelere baskı yapma riski ile de karşı karşıya olduklarının altını da çizen CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, bunun için Söke halkına çağrıda bulundu. Tezcan, " Onun için bir kere Söke halkına çağrıda bulunuyoruz. Bu konuda dalyanın tahrip edilmesine karşı STK'lar, çevre örgütleri, siyaset kurumu, kanaat önderleri, sorumlu vatandaşlarımız Karina dalyanı ve Tuzburgazı merasında karides çiftliği kurulmasına karşı mücadeleyi yükseltmeleri, seslerini arttırmaları gerekiyor. İkinci çağrımız mera komisyonu ve valilik makamına. Nerden baskı gelirse gelsin son karar merci sizsiniz. Sözü söyleyecek sizsiniz. Doğrudan doğruya bu bölgeyle bu tabiat harikası yerlerde yaşayan bizleriz. Sizlersiniz. Ankara’da kiler değil. Yada Türkiye'nin bilmem neresinden gelip, buranın karını rantını alıp, ondan sonra benden sonrası tufan deyip gidecek şirketler değil. Sayın Valiliğe ve mera komisyonu üyelerine Söke’ye bu kötülüğü yapmamaları konusunda yüksek sesle çağrıda bulunuyoruz. Bunu mecliste 1 Ekim’de açıldıktan sonra da tekrar gündemde tutacağız. Dile getireceğiz. Karina dalyanı ilgili kısımda da yine diyor ki burası mutlak koruma alanıdır. Güzel, milli park kapsamında dalyan mutlak koruma altındadır diyor. O zaman mutlak koruma altında olan alana zarar verecek hiçbir şeye müsaade etmemek durumundasınız. Ama lafı öyle bir çevirmiş arkasından. Yaptıracağız da demiyor, yaptırmayacağız da demiyor. Yani top gezdiriyor sahada. Bakanlık saha da top gezdiriyor. Belli ki arkada koridorlarda işin bağlanmış olma ihtimalinin kuvvetli olabileceğini bu top gezdirmeden anlıyoruz. Bakın diyor ki burada su ürünleri avcılıkları hakkında düzenleme yapılıyor. Daha önce su ürünleri istihsal hakkı 2016-2021 tarihleri arasında bir kooperatife verilmiştir. Yeni kiralama çalışmaları devam ediyor. Biz karina dalyanı bugüne kadar nasıl kullanılıyorsa, öyle kullanılmasını korunarak kullanılmasını istiyoruz. Biz karina dalyanında su ürünleri adı altında lafın dolaştırılarak gezdirilerek bakanlığın laf kalabalığı yaptığı içerlerde, işte derinleştirme çalışmaları yapıyoruz, Önünü kapatıyoruz. Arkasını açıyoruz gibi dolambaçlı laflarla yeni kiralama döneminde burada 5 yıl karides çiftliği yapacak, burayı öldürecek batıracak, ondan sonra çekip gidecek firmalara yeni tahsis yapılmasını istemiyoruz. Orada yaşayan insanlar var. Orada çiftçiler var. Onların kooperatifleri var. Onların örgütleri var. Bugüne kadar orada yaşayanların yararına nasıl kullanılıyorsa, bugünden sonra korumanın sağlanacağı şekilde böyle yürütülmesi lazım. Görüyoruz ki bakanlıkta kurulan bir tuzak var. Bu tuzak yerel otoritelerin bir kısmını yavaş yavaş etkilemeye başlamış. Değiştirelim mera vasfını, verelim buralara, karidese izni verelim gibi bir hava bakanlıktan gelen bir tazyikle de burada oluşmaya başlamış. Ama süreç henüz tamamlanmamış"dedi.

TEZCAN BÖLGE MUHTARLARI İLE DE BİRARAYA GELDİ

CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan basın toplantısının ardından bölge muhtarları ile biraraya geldi.Tezcan ilk olarak muhtarların konu ile ilgili görüşlerini dinledi.

SARIKURT:"BİZE HALA GERİ DÖNÜŞ OLMADI"

Doğanbey Muhtarı Serdar Sarıkurt, "Doğanbey Tuzburgazı Kooperatifi mevcut olan yerden tekrar kiralamak istiyor. Yani şu anda uğraşır vaziyette ama Haziran’ın 7’sinde doldu bizim kooperatifin kirası. Biz 5 yıllık olarak kiralıyoruz kooperatif olarak. Eylül’ün 20’si oldu hala bize geri dönüşte olmadı. Kiralamada olmadı"dedi.

AKILLI:"BURASI DA ELİMİZDEN GİDERSE BİZ NEREYE GİDECEĞİZ"

Tuzburgazı Muhtarı Mutlu Akıllı' da "Halk da buranın kiralanmasını istiyor. Burası sizin de o gün dediğiniz gibi bacasız bir fabrika. Şimdi işini işini kaybeden halk orada işe başlayabilir. Ama bu da giderse halkın elinden halk müzdarip olacak. Şimdi burada herkes balıkçılık yapıyor. Burada 200 tane hane varsa 120'sinin tamamı balıkçı. Burası giderse 120 hane kalacak. Yarın bugün allah göstermesin herkesin işi bozulabilir. İşi bozulup orayı garanti gören insanlar var. Ama bu elimizden giderse biz nereye gideceğiz."dedi.

TEZCAN: "BUGÜNE KADAR NASIL KOOPERATİF İŞLETTİYSE YİNE ÖYLE OLSUN DİYORUZ"

Muhtarları tek tek dinleyen Tezcan, sorularına da cevap verdi. Tezcan,"Yeni kiralama işlemleri süreci devam ediyor diyor. Belli ki orada bir özel şirkete verme hazırlığı seziliyor.Yaptık bitti verdik demiyor ama özeti o süreç devam ediyor diyor.Siz yine kooperatif alsın devam etsin diyorsunuz.Sizin talebiniz olduğu için bizde diyoruz ki bugüne kadar nasıl kooperatif eliyle işletildiyse bundan sonra da böyle olsun. Herhangi bir yabancı firmayı buraya sokup hele de karidesi öldürecek bir tesis buraya yapılmasın diyoruz. Bakanlık şu an mera vasfı kaldırılabilir havasında buradan il müdürlüğünden öyle bir talep gitmiş demekki. Burada mera komisyonu ve valiliğin ikna edilmesi gerekiyor. Sizlerde bu konuda halk olarak, muhtarlar, STK'lar olarak mera vasfının kaldırılmaması için sesinizi yükseltin. Bizde Ankara'da mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.