Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Prof. Dr. Melih Bulu'nun görevden alınma sürecinin önceki gün Boğaziçi Üniversitesi gündemiyle yapılan YÖK Genel Kurul toplantısı ile başladığı ortaya çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu, 195 gün sonra Resmi Gazete’de yayımlanan kararla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektörlük görevinden alındı.

Bulu’nun yerine vekaleten üniversitenin Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atanırken Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Boğaziçi Üniversitesi için rektör adaylığı başvuru ilanı yayınladı. Buna göre, adaylık için belirlenen şartları taşıyanlar, 2 Ağustos günü mesai saati bitimine kadar YÖK’e başvurabilecek.

SÜRECİN ARDINDAN ERDOĞAN ATAYACAK

Ardından YÖK, bütün rektörlük başvurularını alfabetik sırayla bir dosya halinde Cumhurbaşkanı’na sunacak. Cumhurbaşkanı adaylar içerisinden bir ismi rektör olarak atayacak.

GÖREVDEN ALINMA SÜRECİ...

Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre, Bulu’nun görevden alınma süreci önceki gün Boğaziçi gündemiyle yapılan olağanüstü YÖK Genel Kurul toplantısıyla başladı.

Toplantıda, YÖK, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından yapılan şikâyetleri değerlendirdi. Şikâyetler arasında Boğaziçi mezunlarının YÖK’e yaptıkları intihal iddialarının yanı sıra Bulu hakkındaki rektörlük için yeterli vasfı taşımadığına yönelik iddialar da yer aldı.

Toplantıda, Bulu ile ilgili alınan kararlar, Erdoğan’a iletildi. Yine edinilen bilgiye göre YÖK Genel Kurulu, aldığı kararla Boğaziçi Üniversitesi’nin kurumsal kimliğinin korumasını amaçladı.

TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU?

Bulu’nun atanmasıyla birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarda çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı. Üniversitenin bahçesinde bir araya gelen akademisyenler, cübbelerini giyip rektörlük binasına arkalarını dönerek Bulu’nun istifasını istemişlerdi.

Tepkiler sürerken Bulu, katıldığı TV programında kendisini, “Boğaziçi kültürüne hiçbir şey yapmayacağım. Ben hard rock dinleyen, Metallica dinleyen bir rektörüm” sözleriyle savunmuştu. Bulu’nun adı intihal iddialarına da karışmıştı. Bulu, buna ilişkin kendisine iftira atıldığını savunmuştu.