Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Mağara sendromu, koronavirüs pandemisi nedeniyle evde sosyal izolasyon sağlayan kişilerin eski normale dönüş aşamasında yaşayacağı kaygı ve korkuyu ifade ediyor. Dünya genelinde aşılamanın hızlanmasıyla normalleşme adımlarının yeni bir stres faktörü olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İpek Özaktaç, yeni rutinler oluşturmuş olan kişilerin pandemi öncesindeki iş ve sosyal hayatlarına geri dönmeleri konusunda zorlanabileceğini söyledi.

Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması ve eski normal günlere dönüş ihtimali pek çok kişiyi heyecanlandırsa da bu durum bazı kişiler için stres kaynağı olabiliyor. Maskesiz eski hayata dönüşle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İpek Özaktaç şu ifadeleri kullandı:

"Scientific American bilim dergisinde yayınlanan bir makalede, Kasım 2020’de Kovid-19 hastalığını geçiren ve Şubat 2021’de Pfizer aşısının ikinci dozunu yaptıran Amerikalı bir kadın Mağara Sendromu için örnek gösterilmiş. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından ikinci doz aşısını olmuş bireylerin pandemi öncesindeki maskesiz rutin hayatlarına geri dönebileceğinin duyurulması ile bu kişinin aslında hayal ettiği özgür yaşamın onu heyecanlandırmadığı, hatta aksine korku ve kaygıya sebep olduğu belirtilmiş. Bir restorana gitmek, sosyal ortamlarda bir kişi ile yüz yüze ve maskesiz şekilde sohbet etmek, uçağa binmek gibi halka açık alanlarda yapılacak olan aktiviteleri nasıl gerçekleştireceğini düşünmekte dahi zorlandığı da eklenmiş."

"İKİ KİŞİDEN BİRİNDE ESKİYE DÖNME KAYGISI VAR"

Amerikan Psikoloji Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmaya da değinen Özaktaç, katılımcıların yüzde 49’unun eski hayatlarına dönmek konusunda rahatsızlık duyduğunu belirttiğini, aşı olan kişilerde eskiye dönme kaygısını taşıyan kişilerin oranının ise yüzde 48 olarak kaydedildiğini belirtti.