Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Altın fiyatlarında yükseliş eğilimi devam ediyor. Sabah saatlerinde 520 lira seviyesinden işlem gören gram altın şu anda 527 liraya satılıyor. Çeyrek altın ise 867 lira. İşte uzmanların altın fiyatları yorumları..

Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş devam ediyor. Hareketlenen piyasaların etkisiyle gram altın fiyatı 527 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın ise 867 liradan alıcı buluyor. En son zirveyi 6 Kasım 2020 tarihinde 540 .6 liradan işlem görmüştü. Şu anda 527 lira seviyesinde olan gram altın fiyatıyla yeni rekora ramak kaldı.


Gedik Yatırım’ın yatırım danışmanı Eda Karadağ, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Ons altın ekonomilerin durma noktasına geldiği pandemi döneminde 2075 dolar seviyesine kadar yükselerek rekor seviyesini test etmişti. Ağustos ayında görülen bu rekor sonrasında yerini satışlara bıraktı. 2021 yılında pandemi devam ettiği için ve ekonomilerin hızlı bir şekilde toparlanmasının zor olabileceği beklentileri, ons altının daha güçlü bir yıl geçireceğine dair yorumları destekledi. Ancak bu yılın ilk beş aylık döneminde 1676-1959 dolar aralığında bir altın izledik. Yani yükselişinde beklenilen performansı sergileyemedi. Yılın kalanı için ülke ekonomilerinde toparlanma beklentileri daha güçleniyor. Gelen veriler bunu desteklerken, aşılamada bir yandan devam ediyor. Piyasada likidite bol olduğu için altın bundan şimdilik destek buluyor. Ama bu durum yılın kalanı için o kadar destekleyici olmayabilir. Kısa vade için 1925 dolar ve orta vade için 1965 dolar dirençlerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Orta vade direncini aşamadığı takdirde ons altının yükselişinde zorlanması muhtemel.

Kasım 2020'de en yüksek seviyeyi görmüştü

Gram altında, Dolar/TL’nin son günlerdeki yükselişi ve ons altının 1900 dolar üzeri hareketiyle birlikte, yükselişini hızlandırdı. Hâlâ Kasım 2020 dönemindeki 540 lira zirvesini koruyor. Bu da, gram altın için bu seviyeyi direnç noktası olarak karşımıza çıkarıyor. Ons ve Dolar/TL kurundaki geri çekilmeler sınırlı kalırsa, bir süre daha gram altında yukarı yönlü bir eğilimin sürmesini destekler. Çeyrek altın 875 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini, Kasım 2020 döneminde görmüştü.

1000 lira seviyesi...

Yeniden 850 lira bölgesinde olması "Yeni bir rekor görülür mü?" beklentilerini gündeme getiriyor. Altındaki yükseliş çeyrek altının da ilerleyen süreç için yeni bir rekor tazelemesini destekler.
Ancak 1000 lira görülmesi adına Dolar/TL ve ons altındaki yükselişin daha da hızlanması demektir. Bu da çok güven bir hareket olmaz diye düşünüyorum. Bu nedenle net bir şekilde 1000 lira seviyesini görür diyemem.
Çeyrek altında da belli dirençlerde yorulmalar görebiliriz. Piyasada bu kadar dinamikler değişirken, soluksuz bir yükseliş beklemiyorum.
Yeni hedef 624 lira
Gram altın için yükseliş trendinin süreceğini belirten Teknik uzman ve piyasa analisti Tunç Şatıroğlu, 540 TL seviyesinin geçildiği durumda yeni hedefin 624 TL olacağını söyledi.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş "Bu zirve seviyeler değil. Haziran ayında 535 lira seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra 540-560 lira aralığına oturmak isteyen bir gram altın olabilir. Yıllık bazda da daha yüksek seviyeler görebileceğimizi tahmin ediyorum." açıklaması yaptı ve bu seviyelerden alımı doğru bulmadığını belirtti.

2 Haziran altın fiyatları

Gram altın: 527 lira
Çeyrek altın: 867 lira
Yarım altın: bin 735 lira
Cumhuriyet altını: 3 bin 454 lira