CoronaVac aşısı ile Covid-19'a bağlı ölümleri BioNTech / Pfizer aşısından daha fazla önlediği tespit edilen araştırmaya göre CoronaVac, 14 gün boyunca iki doz aşıdan sonra ölümleri yüzde 97, BioNTech / Pfizer ölümleri yüzde 80 oranında azaltıyor. 14 günlük iki dozdan sonra.

Ancak araştırmayı yürüten uzmanlar, çalışmada yaş gruplarının, kişinin taşıdığı diğer hastalıkların ve özellikle risk gruplarının dikkate alınmadığını belirterek, elde edilen sonuçların dikkatli yorumlanması gerektiği konusunda uyardı. Bu faktörlerin ölüm oranları üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu noktaların göz ardı edilmesinin araştırma sonuçlarını etkileyebileceğini belirtti.

Araştırmanın diğer sonuçları Uruguaylı uzmanların araştırmasına göre BioNTech / Pfizer aşısı, koronavirüs bulaşmasına ve hastaneye yatışlara karşı daha iyi koruma sağlıyor. Buna göre BioNTech/Pfizer aşısı virüs bulaşma riskini yüzde 75 ve CoronaVac yüzde 57 oranında azaltıyor. Çin aşısı, yoğun bakıma alınma riskini yüzde 95 ve BioNTech / Pfizer yüzde 99 azaltıyor. Araştırma kapsamında CoronaVac ile aşılanan 712 bin 716 kişiden 5 bin 360 kişiye virüs bulaşırken, yoğun bakıma alınan 19 kişiden 6'sı hayatını kaybetti.

Araştırmada BioNTech/Pfizer ile aşılanan 149 bin 329 kişiden 691'inin virüse yakalandığı, bir kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü ve 8 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. BioNTech aşısı olmasına rağmen hayatını kaybedenlerin 80'li yaşlarında olduğu vurgulandı. Öte yandan CoronaVac aşısı hakkında daha az güvenilir ve bağımsız veri var. Bununla birlikte, BioNTech / Pfizer ve Moderna gibi mRNA bazlı aşılar üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. İsrail'de yapılan ve sonuçları bilim dergisi The Lancet'te Mayıs ayı başında yayınlanan dev araştırmaya göre, aşının ölümleri yüzde 97 oranında azalttığı belirlendi. Çalışmada 5 milyon kişiden toplanan veriler incelendi. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Mayıs ayında Sinovac'ın Avrupa'da kullanım izni başvurusunu değerlendirmeye başladı.

Editör: Haber Merkezi