Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Biyologların Yıllardır Çözülmeyen Problemi "Eşit işe eşit ücret” politikasını hayata geçirmek amacıyla hazırlandığı ilan edilen ve 24.7.2008 tarihinde kabul edilerek 6.08.2008 tarih ve 26959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5793 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 46. maddesi ile değişik 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca hazırlanan 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 16.08.2008 tarih ve 26969 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, düzenlenen EK ÖDEME CETVELİNDE, kadroları teknik hizmet sınıfında yer alan personel (Başmühendis, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı, Şehir Plancısı) Ek ödeme oranı; %82, (Jeolog, Hidrolog, Hidrojeolog, Jeofizikçi, Kimyager, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi) Ek Ödeme oranı % 77 olarak, Kadroları Sağlık Hizmetleri sınıfında yer alan personel (Veteriner Hekim %98) olarak belirlenmiş, Diğer Personel olarak (Biyolog % 58) olarak belirlenmiştir.
Yukarıdaki meslek gruplarından Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı, Şehir Plancısı, Jeolog, Hidrolog, Hidrojeolog ve Veteriner hekimler ile fiilen aynı ortamda, aynı işleri yapan ve arazi çalışmalarına da katılarak teknik uzman pozisyonunda görev yapan biyologlar Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, DSİ v.b. kurumlarda fiilen teknik görev yapmalarına rağmen söz konusu düzenleme ile %58 ek ödeme oranı ile ciddi ölçekte mağdur edilmişler Devlet Memurlara ödenen 2006/10344 Say. Bakan. Kurulu Kararı ile (II) sayılı Özle hizmet Tazminatları puanından kaynaklanan haksızlık aynı kurum aynı birim de görev yapan Biyologlar, Ziraat, Çevre Mühendisi, Veteriner hekim, Şehir plancısı, Mimar, Jeolog, Kimyager v.b. meslek gruplarından 2008 deki (denge tazminatı) birlikte aynı ortamda, aynı işi yapan, meslek gruplarından 1000 TL daha az ücret almaktadırlar. Bu durum "Eşit işe eşit ücret” politikası ile bağdaşmayarak BİYOLOGLARIN MAĞDUR EDİLMESİNE sebep olmakta diğer taraftan iş ortamındaki motivasyonu ve çalışma huzurunu bozarak meslek grupları arasındaki iş barışını etkilemektedir.
Diğer taraftan, söz konusu ücret dengesizliği değişik tarihlerde Başbakanlık, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumlara bildirilmiş gelen cevabi yazı da "Eşit işe eşit ücret” politikası kapsamında söz konusu kanuna atıfta bulunularak yapılacak düzenleme kapsamında denge tazminatı ile durumun düzeltileceği belirtilmesine rağmen yeni düzenleme ile aradaki ücret dengesizliği daha da artmış ve "Eşit işe eşit ücret” politikasına uygun olmayan şekilde meslek grubumuz mağdur edilmiştir. Sonuç gelişen, büyüyen kalkınma hamleleri yapan adaleti ve bireyi hedef alan projelerle güçlü Türkiye'sini oluşturmak için çaba sarf eden kıymetli devlet büyüklerimizden kangren halini almış biz biyologların 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı resmi gazetede yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Kararı ile Biyologların mesleki tanımı yapılmış olup halen uygulanmamaktadır. özel hizmet tazminatları, ek tazminat ve giyim yardımı problemlerine kayıtsız kalmayacağınızı haksızlık adaletsizliğin çözmenizi istiyoruz.
2020-2021 yılları memurlar toplu sözleşmesine yer alacağı sözü verilmesine rağmen sözleşmede diğer meslek grupları yazılırken bir kelime Biyolog eklenmemiş olduğu Meslek camiamıza haksızlık olmuş, üzmüştür. Senelerdir devam eden meslek onurumuzu zedeleyen bu üvey evlat muamelesini düzelteceğinize, biz biyologları sevindirecek, rahatlatacak mağdur durumdan kurtaracak iyileştirmenin yapılmasını saygı değer vekilimiz ve Bakanlarımızdan bekliyoruz.
Saygılarımla arz ederim.