Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün milyonlarca liralık iki ihalesinin Fernas İnşaat’a verildiği ortaya çıktı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün milyonlarca liralık iki ihalesinin ortağı ve yöneticileri suç örgütüne üye olmak ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından yargılanan Fernas İnşaat’a verildiği açığa çıktı.

Ayrıca AKP Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu’nun yakınlarına ait olduğu da bilinen şirket geçtiğimiz günlerde de ağaç katliamı ile gündeme geldi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 21 Aralık 2020'de “Şanlıurfa Siverek İçmesuyu Tesisleri İkmali (İsale ve Arıtma)” adı altında bir yapım ihalesi düzenledi. İhale tam 221 milyon 988 bin liraya Fernas İnşaat’a verilerek sözleşme imzalandı.

Öte yandan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Kamu İhale Bülteni’nde “Giresun İli Yukarı Havza Önlemleri (Tersip Bendi ve Sekiler)” adı altında duyurulan ihaleyi de yine Fernas İnşaat’a verdiği öğrenildi. Şirketle 47 milyon 732 bin TL’lik sözleşme imzalandığı bildirildi.

YİNE PAZARLIK USULÜYLE VERİLDİ

Milyonlarca liralık ihaleler, Kamu İhale Kanunu’nun “ Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

YOLSUZLUK VE RÜŞVETTEN YARGILANDILAR

Geçtiğimiz yıllarda bor minerallerinin çıkarılması işi de yasaya aykırı bir biçimde, AKP’li Nasıroğlu’nun yakınlarına ait olan, birçok yolsuzluk olayında adı geçen Fernas şirketine verdiği ortaya çıkmıştı.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu tarafından, 2012 yılında Meclis’e verilen gensoru önergesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, yasaya aykırı bir biçimde ihale açarak Eti Maden’e ait bor madenlerini çıkarma işini Fernas’a verdiği belirtilerek, şirketin ortaklarının, 2005 yılında Enerji Bakanlığı’nda ortaya çıkarılan ihale yolsuzluğu ve rüşvet olayından ötürü yargılandığı belirtilmişti.

Bunun ardından şirket yöneticilerinin CHP’li Aydoğdu’ya 1 milyon TL’lik tazminat davası açması tartışmalara neden oldu. Aydoğdu, “Şirket yöneticilerinin tazminat davasını kaybettiğini” açıkladı.

ÇEVRE KATLİAMI YAPTILAR

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da bir açıklama yaparak, doğal kekik ihracatının yüzde 80’inin karşılandığı Denizli’nin Güzelpınar mevkiinde Fernas İnşaat’ın taşocağı projesi için onlarca ağacın kesildiğini açıkladı. Karaca, “Buradan alınacak taş, Fernas İnşaat'ın Denizli-Aydın Otoyol Projesi için dolgu malzemesi olacakmış” dedi.