Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, 17 günlük kısıtlama ve kademeli açılma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İktidarın kapanma dediği ancak uzmanların genişletilmiş kısıtlamalar diye nitelendirdiği 17 günlük süreç sona erdi.

Uzmanlar, bu süreçte yeterli aşılama yapılamadığı için vaka sayılarının artabileceğini belirtirken yaz ayları ve özellikle de sonbahar ayları için önemli uyarılarda bulunuyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, 17 günlük kısıtlama ve kademeli açılma sürecini BirGün’den İsmail Arı'ya değerlendirdi.

''SEMPTOMSUZ HASTALAR BULAŞI ARTTIRIYOR''

Prof. Dr. Azap, test sayısının artırılması ve yaygın test yapılması gerektiğini vurgulayarak “ Sağlık Bakanlığı’nın test yaklaşımı sadece semptom gösterenlere test yapılmasına yönelik. Yani bir yurttaşın şikayeti yoksa test yapılmıyor. Ancak Covid-19 geçirenlerin yarısından fazlasının ya çok az şikayeti oluyor ya da hiç şikâyeti olmuyor. Hafif geçirenler veya şikâyeti olmayanlar hastalığı bulaştırıyor” dedi.

''VAKA SAYILARI BİN 200'LERE İNMELİ''

Salgını kontrol altına alabilmek için günlük vaka sayının bin 200’lere inmesi gerektiğini ifade eden Azap, “Covid-19’dan ölümlerin yüzde 90’ın üzerinde azaldığı ülkeler oldu. İngiltere’de hiç kimsenin Covid-19 nedeniyle ölmediği bir gün oldu.

Bu sadece kapanmanın başarısı değil. Kapanma ve aşılamanın birlikte başarısı. İngiltere kapanma dönemini çok iyi değerlendirdiği için Covid-19’dan kimsenin ölmediği bir gün yaşayabildi” diye konuştu.