Koronavirüste kademeli normalleşme aşamasına geçilecek. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, kademeli normalleşmenin kriterlerini açıkladı.

Covid-19 ile mücadele kapsamında Türkiye’de aşılama ve önlemler devam ediyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Mart’tan itibaren Türkiye’de il bazında normalleşme adımlarının atılacağını duyurmuştu.

Artık yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının belirlediği ölçüde kararlar alacak. İllerin, durumuna göre "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" riskli olarak sınıflandırılacak. Bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceği belirlenecek.

Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. İlaveten illerdeki başka faktörlere göre kararlar verilecek.

TRT Haber'de açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, normalleşme kriterlerini şöyle açıkladı:

Normalleşmede 5 kritere bakılacak

1- Hastanelerin durumu: Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı
2- Vaka sayısı: İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları
3- Test sayısı: PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye koronavirüs testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak.
4- Salgının seyri: Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak.
5- Aşılama durumu: Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da "yerinde karar" döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.

Avantajlar dezavantaja, dezavantaj avantaja dönüşecek. Gevşeme kararı sonrası vaka artarsa yeniden kısıtlamaya gidilecek.

Restoranlar açılacak mı?

Buna göre restoranların kaç kişi kapasiteyle hizmet vereceği de belirlenecek. Restoranların girişlerinde HES Kodu sisteminin devreye alınması da bekleniyor.

Yüz yüze eğitim

Normalleşme süreciyle ilk adımın yüz yüze eğitim konusunda olması bekleniyor. İller salgının düzeyine göre kararlar alacak. Öğrenciler ve öğretmenler maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek okullara gidecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması

Sokağa çıkma kısıtlamalarının da kademeli olarak il bazında kaldırılması bekleniyor. Ancak genel bir karar yerine il bazında karar alınarak salgının seyrine bakılacak.

Hava durumu gibi takip

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre de; yurttaşlar, “hava durumu” gibi gidecekleri ilin durumu ile pandemi seviyesini öğrenmek ve yasakları bilmek zorunda olacak. Değişimler, gerekirse bir haftalık, normalde 14 günlük izlemelerden sonra yapılacak. Uzmanlar, yeni uygulanacak sistemin vatandaşlara iyi anlatılması gerektiğini belirtiyor. Yeni sistemin haziran ayına kadar bu şekilde devam etmesi planlanıyor. Gelişmelere bağlı olarak, yaz aylarında yeni bir plan söz konusu olabilecek.