Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay kredi kartı kullanımıyla alınan komisyonların yasal olmadığını ifade ederek, tüketicilerin izleyeceği yol hakkında son dakika açıklamalarında bulundu.

Araç muayenelerinde sadece nakit değil kredi kartı ile de işlemlerin yapılmasına dair değerlendirmelerde bulunduklarını dile getiren Altay, "Kamuoyunun yoğun talebine karşılık Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 'Dijitalleşen Türkiye platformu içerisinde araçlarım sekmesi aracılığıyla TÜVTÜRK muayene ücretleri kredi kartı ile ödenebilecek' şeklinde açıklama yaptı. Açıklamanın üzerine araç muayenesinde yetkili kurum olan TÜVTÜRK, sadece nakit olarak gerçekleştirdiği muayene ücretlerini kredi kartı ile de kabul etmeye başladı. Ancak muayene ücretlerinin kredi kartı ile ödenmesi durumunda 'komisyon' alındığına dair pek çok şikayet almaya başladık" dedi.

Altay, "Araç muayene ücretini kredi kartı ile ödeyenlerden 10 lira komisyon alınması, zaten yüksek miktarda olan muayene ücretine tepkileri artırdı. Bilindiği üzere 2021 yılında araç muayene ücretleri 372 lira 88 kuruş, otobüs ve kamyon muayene ücretleri 503 TL 86 kuruş olarak belirlendi. Eksoz muayenesi ile fiyat artıyor" diye konuştu.

KREDİ KARTINDAN KOMİSYON ALINAMAZ

"Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kredi kartından komisyon almak kesinlikle yasal değil" diyen Altay açıklamasını şöyle sürdürdü;

"5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. Maddesinde 'Üye iş yerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye iş yerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, anlaşma yapan kuruluşlar tarafından üye iş yeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.' hükmü yer alır."

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE DE MÜRACAAT EDİLEREK KESİLEN KOMİSYON GERİ ALINABİLİR"

Altay, "Bu nedenle kredi kartı komisyonu alan iş yerleri veya kurumlar, hangi bankanın pos cihazıyla çalışılıyorsa o bankaya ve Banka Denetleme Düzenleme Kuruluna (BDDK) şikayet edilmelidir. Tüketici Hakem Heyetlerine de müracaat edilerek kesilen komisyon geri alınabilir" dedi.