Bilim insanları, hiçbir belirti göstermeyen asemptomatik ya da çok hafif bir şekilde hastalığı atlatan COVID-19 vakalarına bir açıklama getirdi.

CNN International’da yayınlanan bir habere göre araştırmacılar, asemptomatik COVID-19 vakalarının ortak noktalarını bulmak için son olarak T hücresi reaktivitesini mercek altına aldılar. Vücudumuzun antikorlar dışında enfeksiyonlarla mücadeledeki bir diğer silahı olan T hücreleri, doğrudan virüslere saldırmak yerine virüslerin bulunduğu konakçı hücreleri hedef alıyorlar.

"T hücreleri, koronavirüse karşı koruma sağlamıyor"

T hücrelerinin koronavirüsle mücadelesine ilişkin, “Faydalı olup olmadıklarını bilmiyoruz, ancak faydalı olabileceklerini düşünmenin makul olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullanan bilim insanları, bu hücrelerin virüse karşı tamamen koruma sağlamadığını ancak enfeksiyonla daha hızlı savaştığını belirtiyorlar.

Bilim insanlarına göre T hücresi reaktivitesi, COVID-19 hastalığını nasıl atlatacağınız ile doğrudan bağlantılı. Zira T hücreleri virüs ile öyle sert bir savaşa giriyor ki enfeksiyona yakalandığınızda yoğun bakıma kaldırılacak hale gelmek yerine sadece ağır bir soğuk algınlığı geçiriyorsunuz.

T hücreleri, koronavirüsün yayılma hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilir

Bilim insanlarına göre koronavirüse yakalanmayan insanların yarısı, T hücresi reaktivitesine sahip. Dolayısı ile toplumun büyük bir kısmı virüse yakalansa dahi asemptomatik bir vaka olarak hastalığı kendi kendine atlatıyor.

Bu bilginin koronavirüs aşısı çalışmaları için ne anlama geldiğini de açıklayan bilim insanları, T hücrelerinin virüse karşı bir koruma sağlamayacağını, yalnızca kişinin hastalığa yakalandığını anlamayacak kadar asemptomatik bir vaka olmasını sağlayacağını ve vücuttaki virüs sayısı azalacağından başkalarına bulaştırma ihtimalinin de azalacağını varsaydıklarınıbelirttiler.

Bilim insanları, hiçbir belirti göstermeyen asemptomatik ya da çok hafif bir şekilde hastalığı atlatan COVID-19 vakalarına bir açıklama getirdi.