Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli’nin besmele ile düğmesine bastığı sistem işlemeye başladı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke ile ilgili projelerini bir bir hayata geçiriyor. Başkan Çerçioğlu, sadece günlük değil ileriye dönük projeleri ilede takdir topluyor. Söke’de bugün faaliyete geçirilen Boynak Suyu projeside bunlardan biri. Şu an için su sıkıntısı yaşamayan Sökelilerin ileride oluşabilecek sıkıntılarının önüne geçecek proje işlemeye başladı.

Dört dörtlük sistem : Scada

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Boynak Projesi’nde kullanılan SCADA sistemi çok özel bir sistem. Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli’nin besmele ile düğmesine basması ile faaliyete geçen sistem ile bugün Kemalpaşa Mahallesi’ndeki 3 bin tonluk depoya ilk kez su verildi. ASKİ görevlileri 10 gün boyunca süreci takip ederek nakilde herhangi bir sıkıntı olup olmadığını kontrol edecek. Eğer herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa su Söke şebekesine bağlanarak vatandaşların kullanımına açılacak. SCADA sistemiyle ASKİ’deki bilgisayarlardan bütün program ayarlanabilecek. Pompalardan depoya şu an saniyede 200 litre su veriliyor ve istenildiği zamanda bu miktar arttırılabiliyor. Depo ilk etapta Cumhuriyet, Çeltikçi ve Kemalpaşa mahallelerinin kullanımına açılacak ancak istenilen yere suyu yönlendirmek mümkün. Depolar anlık olarak tabletten yada PC’den takip edilebilirken, sorun olması halinde hemen yedek pompaya geçiş sağlanabilen oldukça gelişmiş bir sisteme sahip. Sistemde toplam 6 tane pompa ile iki de yedek pompa var. 6 saat dönüşümlü çalışan 4 adet pompa mevcut. Depolar belli bir doluluk oranından aşağıya düştükten sonra pompalar faaliyete geçiyor. Depolar dolduktan sonra pompalar duruyor. Bu noktada enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.

Akkentli : Tek tuşla her şeyi kontrol edebiliyoruz

Besmele ile düğmesine basarak Başkan Çerçioğlu’nun büyük önem verdiği projeyi hayata geçiren Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli, proje ile ilgili konuşmasına böyle önemli bir sistemin Söke’de kullanılıyor olmasından dolayı Sökeliler adına Başkan Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ederek başladı. Akkentli, “Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu bu sistemi  Söke’ye armağan etti. Bugün Sayın Başkanımız Çerçioğlu’nun olmazsa olmaz dediği çok büyük bir projenin başındayız. Sayın Başkanımız Boynak projesine çok önem veriyordu. Bu noktada çalışmalarımızı tamamladık ve bu gün itibariyle hayata geçiriyoruz. Öncelikle Aydınımıza ve Sökemize hayırlı uğurlu olsun. Buradan bu projenin başlamasında emeği geçen Söke'nin önceki dönem Söke Belediye Başkanımız Sayın Necdet Özekmekçi’ye, başkan yardımcılarımız Enver Helvacı ve Levent Tuna’ya da çok teşekkür ediyoruz. Sayın başkanımızın talimatıyla sadece Söke'de olan SCADA sistemini kullanıyoruz. ASKİ’deki görevli arkadaşlarımız, genel müdürümüz tabletle bilgisayar ortamında suyun hızını, hangi pompanın arıza yaptığını, ne zaman durduğunu, depoların doluluk oranını kontrol ve müdahale edebiliyor. Tek tuşla herşeyi kontrol edilebiliyoruz. Sökemizde böyle son sistem  olması bizleri mutlu ediyor. Bugüne kadar su sıkıntımız yaşanmadı ama oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek için bu gün burada bu çalışmayı yapıyoruz. 10 günlük süreçte hattımız kendini temizleyecek. ASKİ’deki arkadaşlarımız 24 saat boyunca kontrol edecek. Kaçak, patlak varmı diye de bakılacak. Daha sonrasında suyu dışarıya tahliye edecekler ve şebekede kullanımına başlayacağız.

“Topuklu Efemize sonsuz teşekkürler”

Sökeliler adına Başkan Çerçioğlu’na teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Akkentli, “Bir yerde hizmet varsa orda Özlem Çerçioğlu vardır. Bir yerde halk varsa da orada Özlem Çerçioğlu vardır. Bir yerde vefa varsa orada Özlem Çerçioğlu vardır. Söke'mize hayırlı uğurlu olsun. Söke'nin Özlemine çok teşekkür ediyoruz.”dedi.