23 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde’ Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak hesaplanmıştı. Yeni tarifeye göre 2020 yılında en düşük ceza 104 lira olarak kesilecek. En yüksek ceza ise 32 bin 719 lira ile araç muayene etmeyi üçüncü kez tekrarlayanlar için uygulanacak.

Yetkisiz çakarla mücadele sürüyor

Yetkisi olmadığı halde aracında ışıklı/sesli uyarı sistemi kullananlar 1228 lira ceza uygulanıyor. Başkasına ait aracı kullananın tespiti halinde hem sürücüye hem de araç sahibine ayrı ayrı ceza yazılacak.

Plakasını bulunması gereken yerden farklı bir yere takanlara ise 112 lira para cezası kesilecek.

Emniyet kemeri takmayana 132 lira

Park ve duraklama yasaklarına, dönüş ve geçme kurallarına, kavşaklarda geçiş hakkına, indirme ve bindirme kurallarına uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar ile araçlardan çöp atanlar ve araçlarda yüksek seste müzik açanlar, 132 lirayla cezalandırılacak.

Engellilere ait park yerine park edenlere kesilecek ceza ise 264 lira olarak belirlendi. Kırmızı ışık ve şerit ihlali yapanlara, yüzde 30'a kadar hız sınırını aşanlara, araç sürerken cep telefonu kullananlara, araç muayenesini yaptırmayanlara, motorlu bisiklet, motosiklet ve bisiklet sürme kurallarına uymayan sürücülere 288 lira ceza uygulanacak.

Alkollü araç kullanmanın cezası 1228 lira

Alkollü olarak araç kullandığı ilk kez tespit edilen, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde art arda birden fazla şerit değiştiren, ters istikamette araç süren, emniyet şeridi ihlali yapan ve hız sınırlarını yüzden 50'den fazla aşan sürücüler bin 228 lirayla cezalandırılacak. Alkollü bir şekilde araç kullandığı ikinci kez belirlenenler bin 539 lira, tescilli aracı plakasız kullanan sürücüler ise 2 bin 81 lira ceza ödemek zorunda kalacak. Sürücü belgesiz motorlu araç kullanan ve alkollü olarak araç kullandığı üçüncü kez tespit edilenler 2 bin 473 lira ceza ödeyecek. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kolluk kuvvetlerince teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyenlere 3 bin 516 lira ceza uygulanacak.