Listede Andımız’ın yeniden okutulması, T.C ibaresinin yeniden getirilmesi, Suriyeliler’in ülkelerine dönüşü gibi önergelerde hangi partilerin ret veya kabul oyu kullandıkları yer aldı.

Andımız'a AKP, MHP ve HDP engeli

İYİ Parti'nin Danıştay'ın Andımız kararını uygulamayan Milli Eğitim Bakanlığı'na ilişkin verdiği araştırma önergesi AKP, MHP ve HDP oylarıyla reddedildi.

Danıştay'ın Andımız kararına rağmen Milli Eğitim Bakanlığınca kararın uygulanmamasına ilişkin İYİ Parti tarafından Meclis'e verilen araştırma önergesi AKP, MHP ve HDP engeline takıldı.

İYİ Parti’nin Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde Danıştay’ın kararına ilişkin itirazda bulunan Bakanlığın 30 gün içerisinde kararın uygulanmasına ilişkin Valiliklere yazı göndermesi gerektiğini altını çizildiği gerekçe gösterilirken, “görevin kötüye kullanıldığı” ve “suç ilendiği” vurgulandı.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, tarafından Meclis’e sunulan ve Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Zeki Hakan Sıdalı, Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un imzasını taşıyan genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın Andımızla ilgili vermiş olduğu kararı uygulamamakla, 2577 sayılı İdari Yargılama usulü Kanu’nun 28. Maddesi ile 52. Maddesini ihlal ettiği, Yargının kararları yerine getirilmemiş olup Türk Ceza Kanunu’nun 257. Maddesinde yer alana “Görevi Kötüye Kullanma Suçu” oluşturduğu açıkça ortadadır. Sorunların çözümü için gerekli araştırmaları yapmak üzere Anayasa’nın 98. İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırmasını arz ederiz."

AKP, MHP ve HDP engeli

Meclis'e sunulan araştırma önergesi ise AKP ve HDP'nin 'ret' MHP'nin ise 'çekimser' oylarıyla reddedildi.

Konuyla ilgili İYİ Parti TBMM Grubu resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada,  “Andımız’ın okullarda tekrar okutulmasına dair Danıştay kararının uygulanmaması konusunda verdiğimiz araştırma önergesi; Ak Parti ve Hdp’nin RED, Mhp’nin ÇEKİMSER oyları ile reddedilmiştir” ifadelerine yer verildi.

'T.C. İbaresi Yeniden Getirilsin' önergesinde, MHP ve HDP çekimser oy Kullandı

İYİ Parti'nin tabelalara T.C. ibaresinin yeniden getirilmesine ilişkin verdiği önerge AK Parti'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oylarıyla kabul edilmedi. CHP ise evet oyu kullandı. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) ibaresinin yeniden getirilmesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önerge verdi.

'NE AMAÇLA KALDIRILDI, TALİMATI KİMLER VERDİ'

T.C. ibaresinin tabelalara yeniden getirilmesi talebine dair konuşan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 'Hangi kamu kurum ve kuruluşlarının adlarından ve hangi kamu iktisadi teşebbüslerin adlarından Türkiye Cumhuriyeti İbaresinin kaldırıldığını sorup, bu ibarenin ne amaçla kaldırıldığı ve talimatlarının kimler tarafından verildiğinin tespit edilmesi gerektiğini' söyledi.

CHP, "EVET" DEDİ

Öztürk, TBMM'ye T.C ibaresinin geri getirilmesini için araştırma önergesi verdi. CHP'nin 'Evet' dediği önerge AK Parti'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti'nin 'Suriyeliler ülkelerine gönderilsin' teklifine AKP, MHP ve HDP'den ret!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği "Suriyeliler ülkelerine gönderilsin" şeklindeki önerge, AKP'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Suriyelilerin nüfusundaki hızlı artış, Suriyelilerin neden oldukları asayiş ve ekonomik alanlardaki sorunlar ve Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesi ile ilgili TBMM Başkanlığı'na önerge verdi.

Türkiye'de resmi kayıtlarda 3.8 milyon Suriyelinin yaşadığını ve 20 kişiden birinin Suriyeli olduğunu belirten Türkkan, devlet okullarına atanan 900 Suriyeli öğretmene dikkat çekti ve 2016-2017 yıllarında 42 öğretmen adayının iş bulamadığı içini intihar ettiğini hatırlattı.

AKP, MHP VE HDP'NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan'ın Suriyelilerle ilgili verdiği araştırma önergesi, AKP, MHP ve HDP'nin oylarıyla reddedildi.

AKP önerge ile ilgili 'ret' oyu kullanırken, HDP ile MHP aynı kararda buluşarak oyunu 'çekimser'den yana kullandı.