2002 yılında Kamu İhale Kanununun 53’üncü maddesinde yapılan düzenleme ile Kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve malî özerkliğe sahip Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir. Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığıdır ve görevini yerine getirirken bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi Kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

Yukarıda kısaca özetlenen Kamu İhale Kurumu, Türkiye’de kamu ihalelerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi konusunda tek yetkili kuruluştur. Bu açıdan da kamu ihaleleriyle ilgilenen herkes için önemli işlevler görmektedir. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz AHT Hukuk yetkilileri, Kamu İhale Kurumu’nun görevlerinin şunlardan oluştuğunu belirtmiştir;

1) İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak.

2) Bu Kanuna ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa ilişkin bütün mevzuatı, standart ihale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek.

3) İhale mevzuatı ile ilgili eğitim vermek, ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak.

4) Yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak ve yayımlamak.

5) Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak.

6) Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak.

7) İhale ilânları ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak.

8) Yerli isteklilerin, yabancı ülkelerde açılan ihalelere katılmalarına engel olunduğunun tespit edilmesi halinde, bu uygulamanın yapıldığı ülkenin isteklilerinin de, bu Kanun kapsamında yapılan ihalelere katılmalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere  Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak.          

9) Kurumun yıllık bütçesi ile kesin hesabını ve yıllık çalışma raporlarını hazırlamak, Kurum bütçesinin uygulanmasını, gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlamak.

Daha önce de ifade edildiği bu görevlerden en önemlileri düzenleme ve inceleme faaliyetleridir. Özellikle kişilerin itirazen şikayet başvurularını inceleme görevinin önemine vurgu yapan AHT Hukuk yetkilileri, bu görev yoluyla sözleşme imzalanmadan önce uyuşmazlıkların çözüldüğünü belirtmektedirler. 

www.ahtlegal.com