Çin’in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı saran koronavirüsün günlük yaşantıya olan etkileri sürüyor. Virüsün yayılmasını önlemek için Bakanlık tarafından alınan ‘yerinde’ kararlar ile, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulmuştu.

Halk sağlığını korumak ve virüsün yayılımını engellemek için alınan kararlar, vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanmıştı. Özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar her görüşten vatandaşın beğenisini kazandı.

Çalışanlar evde, maaşlar ödenmiyor

Alınan tedbirler nedeniyle kentler terk edilmiş bir hale bürünürken, milyonlarca vatandaş gelişmeleri evinden takip ediyor. Faaliyetlerine ara verilen mekanlarda çalışan işçilerin maaş ödemeleri de durduruldu. Özel sektör olması nedeniyle binlerce kişi geçici bir süreliğine de olsa işsiz kaldı.

Özel sektörde çalışan vatandaşlar, Bakanlık tarafından çalıştıkları iş yerlerinin faaliyetlerine ara verilmesi nedeniyle evlerine döndü. Yeniden işe başlama süreleriyle ilgili belirsizlik yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, “Evimizde oturuyoruz ama ödemeler sürüyor. Kira, elektrik, doğalgaz ödemeleri faaliyetlerine ara vermiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

“Temel tüketim giderleri ertelenmeli”

Faaliyetlerine ara verilen mekanlarda çalışan vatandaşların elektrik, doğalgaz ve ev kirası gibi ödemelerinin ertelenmesi bekleniyor. Elektrik, doğalgaz ve ev kiralarıyla ilgili büyük bir çıkmazda olduklarını söyleyen vatandaşlar, “En azından elektrik faturalarımızı ertelenmeli. Elektrik firmaları çalışmadığımız dönemdeki elektrik giderlerimizi bir sonraki aylara yansıtabilir. Bu konuda yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.