Birçok alanı ilgilendiren hususların tek bir düzenleme halinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilmesinin son derece yanlış olduğunu belirten Tanal, “İktidar partisi, torbadan vazgeçmiyor. Söz konusu teklifle 21 farklı kanunda değişiklik yapılması hedefleniyor. Anayasa Komisyonu, Adalet Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu gibi ihtisas komisyonlarında ele alınması gereken maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışıyoruz” dedi.

CHP’li Mahmut Tanal, teklifte Menzil cemaatine bağlı Hacegan Vakfı bünyesindeki Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin adının “İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirilmesine ilişkin bir maddenin yer aldığını hatırlattı.

Üniversite isminin değiştirilme isteğinin devlette kadrolaşma iddialarıyla gündeme gelen Menzil cemaatinin “algı ve imaj değiştirme” stratejisinin bir parçası olduğunu belirten Tanal şu ifadeleri kullandı : 

“Mayıs 2018’te Meclis’ten geçen düzenlemeyle İstanbul’da ‘Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’ adıyla bir vakıf üniversitesi kurulduğunda, ‘Tarikat üniversitesi açılıyor’, ‘Türkiye’nin ilk tarikat üniversitesini Menzilciler açıyor’, ‘Menzilciler için üniversite yasası’ başlıklı haberler eşliğinde kamuoyunda bir tartışma başlamıştı. ‘Semerkand’ isminin Menzil tarikatıyla özdeş hale geldiğini hepimiz biliyoruz. Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin toplumda ‘Tarikat üniversitesi’ olarak anılması, isim değişikliğine gidilmesi kararının alınmasında etkili oldu. İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ismiyle yeni bir kimliğe bürünerek yüksek öğretim alanında yer edinmeye çalışacaklar. Bunu sıradan bir üniversite ismi değişikliği olarak görmemek lazım. Anlaşılan Menzil tarikatı, imajını düzeltmek için isim değişikliğine gidiyor. Bundan sonra ‘Semerkand’ yerine başka isimler altında karşımıza çıkacaklar. Algı ve imaj operasyonuna kurdukları üniversiteyle başladılar”

“ŞİMDİ DE MENZİLCİLER NE İSTİYORLARSA ALIYORLAR!”

Menzil cemaatinin imajını AKP’nin desteğiyle düzeltmeye çalıştığını dile getiren Tanal, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin adının değiştirilmesi konusunda AKP iktidarından ricada bulunulduğunu aktararak, “Nitekim 38 maddelik torba kanun teklifinin ilk imza sahibi olan AKP milletvekili, komisyonun dünkü toplantısında, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin adının ‘İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’ olarak değiştirilmesine yönelik düzenlemeden bahsederken ‘Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından gelen bir taleptir’ dedi. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ konusunda ‘17 üniversite kurmak için geldiler, hepsini onadım. Okullar için yer istedi, verdik. Ne istediniz de alamadınız?’ şeklinde pişmanlığını dile getirmişti. Anlaşılan iktidar FETÖ’den gerekli dersi çıkarmadı. Şimdi Menzilciler ne istiyorlarsa alıyorlar, ricaları anında yerine getiriliyor” diye konuştu.