Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını ifade eden CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, “Çiftçilerimiz üretim yapmak isterken maliyet ve vergilerin yüksekliği ile üretim yapmakta zorlanıyor. Üretici üretimden çıkmak istemesi, tarlalarını, traktörlerini satması günümüzde hükümetin uyguladığı tarım politikasının çiftçimiz üzerindeki yansımasının açık bir örneğidir. Dünya’nın en bereketli toprakları üzerine kurulu olan Anadolu’da tarım devrimini gerçekleştirmiş bu topraklarda 18 seneden beri üretimden kopmuş bir anlayışla yönetmek, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği potansiyelini yok etmek, vatandaşlarımıza ve geleceğimize yönelik en hatalı politika olmuştur. Yerli üreticiye dayatılan ithal tohumlar, mazot fiyatlarında önlenemez yükseliş, artan vergiler ve gübre fiyatları çiftçimizin yarınlara olan umudu köreltmiş, tarımda bizlere dışa bağımlı hale getirmiştir” dedi.

İthalat nedeniyle üretimin sürdürülemez hale geldiğini söyleyen Başkan Çankır, “Türkiye’yi, İtalya’dan bakla, Romanya’dan sığır, Bulgaristan’dan buğday, Suriye’den zeytinyağı ithal edilerek tarım üretimi sürdürülemez hale getirilmiştir. Maliyet hesapları yapıldığında bir çok üründe rekolte iyice düşerek, traktör ve tarım makine ekipmanlarındaki satışlarda yüzde 55-60 dolayında azalma göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin ipoteksiz arazinin kalmadığını açıklayan Başkan Çankır, “Neredeyse ipoteksiz arazisi  kalmayan ,ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot, gübre olmak üzere yüksek girdilerle beli bükülen,destekleme ödemeleri yapılmayan, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçilerimiz zorluk içinde tarımsal faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyor. Verilen tarımsal destekler bile yüksek oranda mazota uygulanan yaklaşık yüzde 60 vergiyle geri alınıyor. Yandaşın vergi borçları silinirken bu ülkenin en büyük değerlerinden olan çiftçilerimize vergi üstüne vergilerle adeta çifçilik yapmayı olanaksız hale getiriliyor. Tarımda yapılan yanlışlar halkımızın pazara, markete ve alışverişe gittiğinde hem cebine yansımış hem de sağlıklı bir yaşam için tehlike oluşturmaya başlamıştır. Bugün sebze ve meyvelere, gıdalara yapılan zamlar hükümetin dışa bağımlı bir tutum sergileyen tarım ve ekonomi politikalarının açık bir sonucudur. Artık arz-talep dengesinin kurulması, planlı bir üretimin sağlanması, çiftçilerimiz üzerinde uygulanan vergilerin azaltılması, mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesi,  kredi faizlerinin azaltılması ve iktidarın hem çiftçimizin hem de tarımsal faaliyetlerinin önünü açacak politikaların geliştirilmesi acilen gerekmektedir. Bizler tarımı bitirenlere, çiftçiyi borç içinde yaşamaya muhtaç bırakanlara, sağlıksız gıdalarla bu ülkenin geleceğini hiçe sayanlara karşı tarıma, çiftçiye ve üreticiye her daim destek olmaya, onların hakkını savunmaya, tarımı ve zirai faaliyetleri ayağa kaldırmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.