CHP Kuşadası İlçe Örgütü tarafından organize edilen protesto eylemine TEMA, EKODOSD, AYÇEP ve Kuşadası Çevre Platformu gibi sivil toplum örgütleri de destek verdi. Güzelçamlı Demokrasi Meydanı’nda yüzlerce çevreci aktivist bir araya gelerek ihale kararına karşı çıktı. 

Aydın’ın Bozdoğan, Didim, Çine, Karpuzlu, Karacasu, Kuşadası, Köşk ve Söke ilçelerinde olmak üzere toplam 4 bin 783 hektarlık alan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden işletmesi ve araması yapılması için ihaleye açıldı. İhaleye açılan yerlerden birinin Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi’nde yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na yakın olması ilçedeki çevreci dernek ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kuşadası İlçe Başkanlığı öncülüğünde Güzelçamlı Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen aktivistler, ellerinde “Havama, Suyuma, Doğama Dokunma”, “ Hava, Su ve Toprak Madenden daha Değerlidir”, “Milli Park Bizimdir”, “Her Ağacı Tek Tek Savunacağız” yazılı pankartlar tutarak kararı protesto etti.

“MİLLİ PARKIMIZA ASLA DOKUNDURTMAYACAĞIZ”

CHP Kuşadası İlçe Örgütü adına bir açıklama yapan Başkan Mehmet Gürbilek, AKP iktidarında 400 binden fazla maden arama ruhsatı verildiğini söyledi. Türkiye’nin 2001 yılından bu yana 425 bin hektar yeşil alan kaybettiğini belirten Gürbilek, “AKP’nin son 13 yıllık iktidarına bakıldığında yıllık ortalama 7 bin 625 hektar ormanlık arazinin maden aramasına açıldığını görüyoruz. Sadece Kazdağları’nda maden bulma uğruna 200 bin adet ağaç, Soma’da termik santral uğruna 6 binden fazla zeytin ağacı söküldü. Şimdi aynı şeyi Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yapmak istiyorlar. Milli Park, Davutlar ve Güzelçamlı demektir. Milli Park, Türkiye’nin en güzide turizm ilçesi olan Kuşadası’nın can damarıdır. CHP İlçe Örgütü olarak Milli Park’ın katledilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.