Elektrik faturaları neredeyse tüm evlere 500 liraya yakın veya üzerinde gelmeye başladı. Adeta soygun düzenine dönen elektrik sektöründe faturalara ilave edilen ek kalemler de faturaların kabarmasında etkili oluyor.

Sosyal medya üzerinden faturalarını paylaşan vatandaşlar, elektrik dağıtım şirketlerine isyan etti. Faturaları ödemekte güçlük çektiklerini söyleyen vatandaşlar, “Bu faturaları nasıl ödeyeceğiz? Elimizde avucumuzda ne varsa elektrik parası için veriyoruz. 2360 lira maaş alan biri nasıl 600-700 lira fatura ödesin?” şeklinde tepki gösterdi.

Elektrik kullanımı 274,88 TL, fatura 493,46 TL

Elektrik faturalarında enerji tüketiminden ayrıca eklenen ilave ücretler faturaları şişiriyor. Sosyal medyada 493,40 TL’lik elektrik faturasını paylaşan bir vatandaşın enerji kullanım bedelinin 274,88 TL olduğu görüldü.

Faturaya eklenen dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT Payı, ETV, Gecikme Zammı, KDV, Yuvarlama gibi maddeler ile 274,88 liralık elektrik tüketimi faturaya 493,40 TL olarak yansıyor.

Birim fiyatın %14.1’i kayıp kaçak bedeli

Vatandaştan tahsil edilen ve faturaları en çok şişiren ilave kalemlerden biri de kayıp kaçak bedeli. Gazelektrik’te yer alan bilgiye göre; enerji şirketleri önleyemedikleri kaçak kullanımın bedelini tüm abonelerden tahsil ediyor. Aylık 100 TL elektrik borcu olan bir mesken abonesinin faturasının 14 TL’si kayıp kaçak bedeli olarak tahsil ediliyor.