Celal Eren Çelik’in haberine göre; Kızılay Başkent GAZ tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının Ensar Vakfı’na aktarılması noktasında kendisine Başkent GAZ tarafından muvaffakat verildiği ve Başkent GAZ’ın bu doğrultuda 29.12.2017 tarihli ve altında dönemin Başkent GAZ Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkent GAZ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası ile gönderilen belge ile Kızılay’a tam 8 milyon Dolar bağışladığı ortaya çıktı.

YAKLAŞIK 8 MİLYON DOLAR KIZILAY’DAN ENSAR’A

Tabii iş sadece bağış olarak kalsa gayet normal ama Başkent GAZ tarafından Kızılay’a gönderilen belgede Başkent GAZ’ın Türk Kızılay’ın hesaplarında 27.12.2017 tarihinde 8 milyon Dolar aktardığını belirtilirken yatırılan 8 milyon Dolar’ın sadece 75 bin Dolar’ının Kızılay faaliyetlerinde kullanılmasına, geriye kalan 7 milyon 925 bin Dolar’ın ise Türk Kızılayı ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat edildiği belirtildi.

Belgede “…Bu amçla belirtilen tutarın (7 milyon 925 bin dolar) Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması,ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak derneğin izin hukuki,mali ve idari hiç bir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz” ifadelerine yer verildi… Böylece Kızılay üzerinden Başkent GAZ’ın Ensar Vakfı’na mali destek sağlamış olduğu da ortaya çıktı.

KIZILAY “VERGİ”CENNETİ

Son yapılan düzenleme ile birlikte Kızılay’a yapılan tüm bağışlar  vergiden düşebiliyor. Yani AKP’ye yakınlığı ile bilinen Torunlar GYO’nun satın aldığı Başkent GAZ 8 milyon TL’yi önce Kızılay a yatırarak vergiden düşüyor.Arkasından ise paranın Kızılay’ın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin Dolar tutarındaki kısmının Kızılay hesabından asıl amaçlanan yere yani Ensar Vakfı’na aktarılması için muvafakat vermiş oluyor. Böylece hem Başkent GAZ’ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon Dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı’na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor. Öte yandan paranın ilk olarak aktarıldığı Kızılay’ın tüzüğündeki tanımlanan görev ve sorumluluk alanlarında “Cami,yurt yaptırmak” gibi bir görev tanımlaması bulunmuyor. Bu nedenle belgeden Ensar Vakfı ile Kızılay arasında yapıldığı anlaşılan “Yurt yaptırma” protokolü Kızılay’ın görev ve sorumluluk alanı dışında kalıyor…