BirGün gazetesi yazarı Tarık Şengül, “Gökçek’in beyaz fili” başlıklı yazısında, Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan imar düzenlemesi ve FETÖ’nün finans merkez olduğu gerekçesiyle kapatılan Bank Asya’nın eline geçen dev araziyi konu aldı.

“HER DEFASINDA YENİ BİR PLANI MECLİSTEN GEÇİRMEKTE ISRAR EDİYOR”

Şengül’ün yazısı şöyle:

“Eski ABB Başkanı Gökçek katıldığı televizyon programında başkanlığı döneminde FETÖ’cü kesimlere herhangi bir arsa tahsisinin olmadığını söyledi. Oysa Gölbaşı’nın Tuluntaş Köyü civarındaki 1300 dönümlük arazinin satış ve imar hakları hikâyesi başka bir gerçeğe işaret ediyor!
Ankara’nın Gölbaşı ilçesi önemli gelişme akslarından biri olarak geçtiğimiz dönemde rant oyunlarının da konusu oldu. Bu alanlardan biri de Güneykent olarak planlara geçen Tuluntaş Köyü ve civarıdır. Bu alan 2007 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda ağırlıklı olarak Bağcılık ve Bahçecilik Alanları, Ağaçlandırma Alanı ve Rekreasyon Alanı ve kısmen de yerleşim alanı olarak gösterilmiştir. Ayrıca bölgenin bir bölümü de yer altı suları açısından hassas Mogan Eymir Sistemi Havza sınırları içinde kalmaktadır.
Nazım Plandaki durumuna karşın Tuluntaş Köyü ve civarı, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılından başlayarak Güneykent adı altında planlanarak yapılaşmaya açılmak istendi. Ancak TMMOB Şehir Plancıları Odası başta 2007 Nazım Planı’na aykırılığı gerekçe göstererek birden fazla kez olmak üzere olmak üzere Ankara BŞB tarafından hazırlatılan planları iptal ettiriyor. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi de her defasında yeni bir planı meclisten geçirmekte ısrar ediyor.
Büyükşehir Belediyesi en son 16.04.2010 yılında bu bölgenin 1/5000 ölçekli bir Nazım Planını 4 etap olarak onaylıyor. Bu planda bölgede imar haklarını belirleyen emsal 0.60 (imara konu olan arsanın yüzde 60 yapılaşma hakkı) belirleniyor.”

“YÜKSEK İMAR HAKLARI VERİLDİKTEN KISA BİR SÜRE SONRA ASYA KATILIM BANKASI’NIN ELİNE GEÇTİĞİ ANLAŞILIYOR”

BirGün yazarı Şengül, yazısını şöyle sürdürdü:

“Ancak bu onaydan bir yıl geçtikten sonra, Güneykent planı bir kez daha çeşitli değişiklikler için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine geliyor. Bu planda yer alan 1300 dönümlük bir alan Özel Proje Alanı olarak onaylanıyor. Daha önceki Nazım Planda konut alanları için verilen 0.60’lık yapılaşma hakkının, söz konusu alan için 1.50 olarak verildiği dikkat çekiyor.
Söz konusu alan daha önce mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait imarsız bir alanken, yeni plan revizyonu ile yüksek imar haklarına kavuşuyor. 2009 yılından itibaren satış için emlak sitelerinde boy gösteren 1 milyon 293 bin 206 m2’lik bu alanın yüksek imar hakları verildikten kısa bir süre sonra Asya Katılım Bankası’nın eline geçtiği anlaşılıyor. Bilmediğimiz arada başka bir alıcının olup olmadığı ancak bildiğimiz 2009 yılında Ankara BŞB elinde olan bu büyük alan, 2011 yılına geldiğimizde Asya Katılım Bankası’nın elinde ve çevresine verilmeyen imar haklarını almayı başarıyor.
İLÇE BELEDİYESİ DEVREDE
Kuşkusuz bunun bir de ilçe belediyesi ayağı var. Bir süre sonra Gölbaşı Belediyesi de söz konusu planı 1/1000 ölçekte onaylıyor. Bu arada aynı köyde bulunan bazı parsellere de benzer bir iyilik yapılarak 0.60 ortalamasının üzerinde imar hakları veriliyor. Gölbaşı Belediye Meclisi’ndeki bazı CHP’li üyeler bu parsellerde yapılan değişikliklerin Asya Katılım Bankası arazisinin imar planının geçirilmesinin karşılığı olduğunu iddia ederek karşı çıkıyorlar.
Bu arada bu alanların yeraltı suları açısından kıymetli alanda kalıp kalmadığına yönelik DSİ ile yapılan yazışmalar jet hızıyla tamamlanıyor ve DSİ bir hafta gibi inanılmaz kısa sürede böyle bir sorun olmadığını söyleyen dolayısıyla da imar planı kararını mümkün kılan bir yazı gönderiyor. Sonuçta plan değişikliği, hem Büyükşehir hem de Gölbaşı belediyelerinden hızla geçiriliyor. Böylece hem Asya Katılım Bankası’nı, hem de Gölbaşılı bazı arazi sahiplerini mutlu eden plan kararları onaylanıyor ve yürürlüğe giriyor.
“KOCAMAN BİR BEYAZ FİL OLARAK GÖKÇEK’TEN AÇIKLAMA BEKLİYOR”
Şimdi bazı sorular yanıt bekliyor; Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu anlaşılan bu arazi, hangi fiyattan ve nasıl bir mekanizmayla Asya Katılım Bankası’nın eline geçti ve niçin çevredeki diğer parsellere verilmeyen imar hakları Asya Katılım Bankası’nın devasa parseline verildi.
1 milyon 293 bin 206 m2 arsa ve bu arsaya verilen yüksek imar hakları kocaman bir beyaz fil olarak Gökçek’ten açıklama bekliyor!”