Adnan Tanrıverdi, kongreye ilişkin yaptığı açıklamada "İslam Birliği olacak mı olacak. Nasıl olacak Mehdi Hz. geldiği zaman. Peki Mehdi ne zaman gelecek? Allah bilir. Peki bizim bir işimiz yok mu, ortamı hazırlamamız gerekmez mi? İşte ASSAM bunu yapıyor" ifadelerini kullanmıştı. Tanrıverdi’nin “Mehdi gelecek” şeklindeki sözleri, AKP içinden de tepki aldı.

Adnan Tanrıverdi’nin kurucularından olduğu Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketi’nin (SADAT) Libya'ya gönderilecek askeri grupları da yönlendirecek olması, Tanrıverdi’nin daha önce yaptığı açıklamaları ve çalışmaları gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı, SADAT Başkanı Adnan Tanrıverdi daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin eyaletlere bölünmesini savunmuştu. “Kürdistan” ve “özerklik” sistemine de destek veren Erdoğan’ın danışmanı Adnan Tanrıverdi, bazı devlet okullarında Türkçe’nin ikinci dil olarak okutulmasını savunuyor.

Öte yandan Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), 2011 yılında hükümete yeni Anayasa için önerilerde bulunmuştu. Genel Başkanlığını Tanrıverdi’nin yaptığı ASDER’in Anayasa teklifinde de eyalet sistemi ve özerklik savunulmuş, Mustafa Kemal Atatürk ve laiklik hedef alınmıştı.

İşte tekrar gündeme gelen Erdoğan’ın danışmanı Adnan Tanrıverdi’nin o açıklamaları:

"Devletin kurumlarında ve uluslararası ilişkilerde resmi dil Türkçe olmalı ancak Kürtlerin ve diğer etnik grupların kendi dillerini konuşma, geliştirme ve kendi dilinde eğitim yapma özgürlüğü anayasa ile koruma altına alınmalıdır. Kürtçenin geliştirilmesi devletin kültür programlarında yer almalıdır. Devletin okullarında isteyen Kürt vatandaşlarımıza kendi dilinde eğitim hakkı tanınmalı, ikinci dil olarak Türkçe öğretilmelidir. Eyalet sistemi getirilmelidir. Devletin yönetim şekli yeniden düzenlenmelidir. Bu Kürtlerin özerklik isteklerini karşılayacak hem de devlete bağlılık ve aidiyetini artıracak şekilde oluşturulmalıdır"