Cumhuriyet Halk Partili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’nin intihar istatistiklerini gündeme getirdi. İlgezdi, “İntihar teşebbüslerine karşı branda almayı çözüm sayıyorlar” dedi.

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi tarafından Türkiye’nin intihar istatistikleri gündeme getirildi. İlgezdi, intihar vakalarına ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı. İlgezdi’nin açıklamalarına göre, 2018 verilerine göre 3 bin 161 kişi intihar ederek hayatına son verdi.

Öte yandan, açıklanan istatistiklere göre, son 16 yılda günde 8 kişi intihar ederek yaşamına son verdi.

Gamze Akkuş İlgezdi’nin açıkladığı verilere göre, 2018 yılında haftada 61 kişi intihar etti.

İntihar vakalarını TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yönelttiği soru önergesi ile gündeme getiren İlgezdi, “Geçen hafta Meclisin halkla ilişkiler binasının çatısına çıkan bir yurttaş intihar girişiminde bulundu. Geçtiğimiz aylarda da halkla ilişkiler binasının 5’nci katında bir intihar girişimi yaşanmıştı” dedi.

Önlem için branda

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan intihar girişimlerinin meclise intihara karşı ekipman almaya yönlendirecek kadar fazlalaştığını belirten İlgezdi soru önergesinde şu ifadeleri kullandı;

1980-2019 yılları arasında TBMM Kampüsü içinde ve kapılarında yaşanan intihar vakası sayısı nedir? Kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bu sayının yıllara göre dağılımı nedir?
21 Ekim 2019 tarihinde Meclis Kampüsü içerisinde yaşanan intihar girişiminde, tedbir olarak otomatik branda sistemi kullanılmıştır. Bu sistem Meclis envanterine hangi tarihte girmiştir? Kaç adet alınmıştır? Ne kadar ödenek ayrılmıştır?
İntihar girişimlerinde ara buluculuk yapmak üzere Meclis Başkanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Rehine Kurtarma ve Müzakere Timinden görevli personel var mıdır? Yoksa görevlendirmeyi düşünü-yor musunuz?
İntihar girişimde bulunan vatandaşlar için Meclis Başkanlığı bünyesinde bir ikna timi kurmayı düşünüyor musunuz?”