Cem Celil Lale/HaberAydın

24 Haziran’da yapılan seçim sonrası partiler değerlendirme yapmaya başladı. 1 Kasım 2015 seçimlerine oranla oy kaybı yaşanan Aydın’da fatura Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ve Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’ya kesildi.

24 Haziran’da tüm Türkiye sandığa gitti. Cumhuriyet Halk Partisi, 600 milletvekili tarafından temsil edilecek mecliste sandalye sayısını 146’ya çıkarttı. CHP, bir önceki yapılan seçimlerde ise 550 milletvekilinden 134’ünü almıştı. Cumhuriyet Halk Partisi, Kemal Kılıçdaroğlu’yla dördüncü genel seçimde yüzde 22.7 ile en düşük oy oranını aldı. CHP 2011 seçimlerinde yüzde 25.98, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 24.95, 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise yüzde 25.32 oy almıştı. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise yüzde 30.8 ile CHP’den 8.1 puan daha fazla oy aldı.

Aydın’da oy kaybıyla gelen birincilik

24 Haziran’da yapılan seçimlerde Aydın’da tablo ilginç bir şekilde oluştu. Birinci parti olarak çıkan Cumhuriyet Halk Partisi’nin galibiyeti oy kaybıyla beraber geldi. Yaklaşık 30 bin oy kaybı yaşayan CHP’de özellikle Efeler, Kuşadası ve Söke’de yaşanan oy kaybı dikkat çekti.

Geçtiğimiz gün konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanı Ali Çankır 30 bin oy kaybettiklerini vurgulayarak, “Tüm İlçe başkanlarımız ile toplanarak şapkamızı önümüze koyacağız, nerelerde hatta yaptığımızı belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Aydın’da kaybettiren 3’lü

24 Haziran’da sandığa giden seçmen, yerel seçimler öncesi CHP’nin kalesi olarak görülen Efeler, Söke ve Kuşadası’nda partilere mesaj verdi. Söke’de 1 Kasım 2015’de 30.741 vatandaşın oy verdiği CHP’ye 24 Haziran seçimlerinde 27.877 oy çıktı. Yine 1 Kasım 2015’de sandığa giden Efelerli vatandaşlar CHP’ye 68.995 oy verirken 24 Haziran seçimlerinde bu sayı 60.030’a düştü.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Aydın’da kalesi olarak görülen Kuşadası’nda ise ortaya çıkan tablo şaşkınlık yarattı. Artan seçmen sayısı karşısında oylarınında artması beklenen Cumhuriyet Halk Partisi’ne 1 Kasım 2015 seçimlerine oranla sadece 1140 oy fazla atıldı.

Fatura belediye başkanlarına

Efeler, Söke ve Kuşadası’nda ortaya çıkan tablonun sorumlusu olarak belediye başkanları gösteriliyor. Seçildikleri günden bu yana hizmet noktasında sınıfta kalan Mesut Özakcan, Süleyman Toyran ve Özer Kayalı’yı hedef tahtasına koyan vatandaşlar, yerel seçimlere çok iyi hazırlanılması gerektiğini söylüyor. Efeler’de Mesut Özakcan, Söke’de Süleyman Toyran, Kuşadası’nda da Özer Kayalı’nın parti tabanına uzak olması, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilçelerini temsil edememeleri ve birçok partiliyi küstürmelerini gerekçe gösteren vatandaşlar, oy kaybının sorumlusunun bu 3’lü olduğunu savunuyor.

Öte yandan oy kaybı yaşanan Söke’de partinin 4.sıra adayı Mustafa İberya Arıkan’a yönelik parti yönetiminin ve Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın tepkisinin olduğu iddia edildi. Söke’den adaylık başvurusu yapması nedeniyle Söke’nin adayı olarak görülen Arıkan’a eski İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz’ün aday gösterilmemesi gerekçesiyle yeterli destek verilmediği konuşuluyor.

Yerel seçim öncesi tehlike çanları çalıyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nin en çok oy aldığı ilçelerin başında gelen Kuşadası, Söke ve Efeler’de yerel seçimler öncesi tehlike çanları çalıyor. Mevcut belediye başkanlarıyla başarının mümkün olmadığı açık açık ortaya çıkarken parti genel merkezinin sonuçları inceledikten sonra gerekli müdahaleyi gerçekleştirmesi bekleniyor.